Joburile care vor fi înlocuite de roboți. Inclusiv zona IT va fi afectată

Sursa foto: Unsplash

Inteligența artificială ia avânt tot mai mult! Un studiu PricewaterhouseCoopers, realizat la nivel global inclusiv pe angajați din România, arată că tehnologia va fi folosită în majoritatea companiilor, nu doar în cele din IT, cum se întâmplă în prezent. AI-ul ar putea înlocui între 5 și până la 10 la sută din locurile de muncă ale unei companii, arată studiul.

Totuși, nu toți angajații cred că vor fi înlocuiți prea curând. Cei din generația X – care au acum între 43 și 58 de ani –sunt de părere că AI-ul nu le va afecta meseria. La polul opus sunt Milenialii – adică cei între 27 și 42 de ani – care consideră în număr mare că inteligența artificială îi va ajuta să fie mai productivi, dar și că îi va ajuta să dezvolte noi abilități.

Invitat în emisiunea Putere Știrilor, ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a declarat că toate acele meserii care presupun creativitate, contactul și abilități sociale ale oamenilor, nu vor dispărea: „cu siguranță că nu o să dispară jurnaliștii. În același timp vorbim de medici, asistentele medicale, oamenii din PR, din comunicare, plus zona industrială”.

În schimb, potrivit ministrului, zona de IT va suferi modificări în următorii ani, dat fiind faptul că multe procese vor fi înlocuite de inteligența artificială generativă. De altfel, „dacă e cineva care astăzi are un job care înseamnă doar să înregistreze facturi sau să scrie cu mâna pe chitanțe, cu pixul, datele cuiva, e foarte posibil ca acel job să dispară în câțiva ani”.

„Conceptul de inteligență artificială a început undeva prin anul 1965, acum suntem într-un stadiu în care dezvoltarea acestei inteligențe artificiale și inteligența artificială generativă, adică cod care se proiectează, se adaptează singură, fără intervenție umană. E adevărata trecere la următorul nivel, ca să zic așa. Și ce e foarte important e că, da, vor dispărea joburi odată cu noi tehnologii de automatizare a proceselor de muncă, automatizarea facturilor, softul de contabilitate. Nu mai e nevoie să stai să tastezi, să introduci datele de pe 200 de facturi într-o zi și sunt automat transmise într-un format standardizat care îți permite să faci analize. Și aceste procese repetitive cel mai probabil că vor fi înlocuite de către ceea ce poate să facă astăzi un  produs software.

Sunt foarte mulți oameni care poate n-au mai lucrat în tipografii, dar au apărut noi job-uri, cele de programator IT – și aici sunt estimate anumite pierderi de slujbe – dar dacă stăm să ne uităm și la a 2-a parte a acelui studiu sau al multor altor studii, numărul de job-uri care vor fi create în urma aplicării noilor tehnologii va crește automat. Nu știu dacă este astăzi cineva care să spună cu acuratețe de minim 50% cum va arăta piața muncii peste 10 ani, pentru că e cea mai dinamică piață posibil”, a declarat ministrul Bogdan Ivan.

„Nu cred în acest scenariu în care oamenii vor fi înlocuiți de mașini”

„Dau exemplul IT-iștilor, poate e foarte atractivă astăzi această meserie și se câștigă foarte bine în segmentul IT, dar se poate folosi inteligența artificială generativă, care poate să rescrie ea însăși codul său. Nu mai e nevoie de atât de mulți oameni care să facă munca asta și e posibil ca în 10-15 ani să nu mai fie nevoie de atât de mulți IT-iști. Toate acele meserii care presupun creativitate, care presupun contactul și abilitățile sociale ale oamenilor nu vor dispărea. Cu siguranță că nu o să dispară jurnaliștii. În același timp vorbim medicii, asistentele medicale, oamenii din PR, din comunicare, plus zona industrială.

E foarte multă creativitate de care e nevoie și eu nu cred în acest scenariu în care oamenii vor fi înlocuiți de mașini. Nu spun că nu e posibil, dar văd o probabilitate foarte mică ca să ajungem pe parcursul vieții noastre, cel puțin, în situația în care oamenii să fie înlocuiți de mașini. Și da, dacă e cineva care astăzi are un job care înseamnă doar să înregistreze facturi sau să scrie cu mâna pe chitanțe, cu pixul, datele cuiva, e foarte posibil ca acel job să dispară în câțiva ani. Dar nu m-aș referi la job-urile complexe, care au nevoie de multe abilități umane, și oamenii buni n-o să fie înlocuiți de inteligența artificială. Asta e credința mea personală”, a mai explicat ministrul.

 

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: