Skip to content
Opinii & Analize

Jocul anticipatelor ignoră interesul public. România, aruncată în criză de interese politice mărunte

" "

Zilele acestea principalele partide politice par că joacă la ruletă interesele României. Ambiția de a împinge evenimentele către alegeri anticipate, astfel încât să fie satisfăcute exclusiv o serie de interese politice înguste, nu face decât să adâncească criza politică din țară. Suntem în mai puțin de un an de zile la al doilea guvern interimar, deci impotent, care nu își poate asuma răspunderea pe pachete legislative și care nu poate reprezenta pe deplin țara la importantele negocieri care au loc zilele acestea la Bruxelles.

Planul PSD

Deși se află oficial în Opoziție, PSD guvernează de facto din Parlament, anihilând toate inițiativele PNL. Social-democrații împreună cu alte formațiuni politice au majoritatea, așa cum au dovedit-o și la moțiunea de cenzură. Dărâmând cabinetul Orban, PSD a obținut două lucruri de care avea nevoie ca de aer și anume, abandonarea alegerilor în două tururi pentru primari și păstrarea alegerilor directe pentru pentru președinții de consilii județene. În plus PSD a oferit și o demonstrație de forță pentru cei care credeau că partidul a căzut în derizoriu. Planul PNL de a forța anticipatele, mergând pe scorurile din sondaje, îi avantajează momentan în mod paradoxal pe social-democrați.

" "

În lipsa unui larg consens privind anticipatele, PSD poate tergiversa lucrurile și poate guverna din Opoziție. Totodată, ținând cont de situația în care se află, este greu de crezut că parlamentarii PSD se vor trimite de bună voie acasă, peste jumătate dintre ei având șanse mici să se mai întoarcă în fotoliile din Parlament. Așadar PSD va continua cel mai probabil să tergiverseze lucrurile, să guverneze din Opoziție și să arunce toate nereușitele în spatele guvernului interimar condus de Ludovic Orban. Până în prezent, planul liberalilor pare un eșec lamentabil.

Jocul anticipatelor contravine intereselor cetățenilor

Grav este că din acest joc al anticipatelor, mânat strict de interese politice privind reconfigurarea Parlamentului în favoarea unui partid și în defavoarea altor partide, pierde cetățeanul de rând. Interesele parlamentarilor nu converg din nou cu interesul public. Criza politică nu face decât să crească costurile traiului în România și să decredibilizeze țara pe plan internațional.

Instabilitatea politică din țară se traduce în instabilitate economică, de vreme ce investitorii se vor gândi de două ori înainte să vină într-o Românie în care guvernele vin și pleacă atât de des, iar creditorii vor recurge la dobânzi mai mari pentru a amorsa riscul împrumuturilor. Toate acestea se traduc în creșteri de prețuri, dezechilibre economice și creșteri de curs valutar. Mediul de afaceri românesc va avea de suferit, neștiind la ce politici fiscale urmează să facă fată.

Pe plan extern, România nu poate participa pe de-a-ntregul la negocierile de la Bruxelles privind viitorul Cadru Financiar Multianual 2021 – 2027. Lucrul acesta s-ar putea traduce în mai puțini bani de la Bruxelles în viitorul apropiat, de vreme ce România nu va putea negocia credibil și eficient distribuția fondurilor.

Preşedintele Iohannis și PNL aveau la dispoziție aproximativ 12 luni din momentul învestirii guvernului Orban pentru a arăta populației că lucrează în interes public. Alegerile anticipate reprezintă o himeră. Prioritățile ar fi trebuit să fie reprezentate de reducerea cheltuielilor de funcționare a statului, scoaterea învățământului din dezastrul arătat de testele PISA, îmbunătățirea sistemului de sănătate, atragerea fondurilor europene și a investitorilor, construirea de autostrăzi. În loc de acestea, asistăm la jocuri politice meschine care ignoră complet interesul public.

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *