Skip to content
Opinii & Analize

Jocul dublu pe care îl face China în războiul din Ucraina. Marile provocări pentru Beijing

China are relații economice foarte bune și cu Ucraina, și cu Rusia, iar acest lucru o pune în fața unei mari provocări. Beijingul se folosește de Ucraina mai ales pentru importurile de produse agricole, iar Rusia reprezintă sursa de gaze de care are nevoie China. Totuși, schimburile comerciale dintre China și Ucraina ajung doar la 17 miliarde de dolari, în timp ce cele dintre China și Rusia sunt de 146 de miliarde de dolari. Din acest punct de vedere, se poate spune că Rusia e un partener economic mult mai important.

China analizează momentan toate slăbiciunile Statelor Unite ale Americii și forța militară a Rusiei. SUA este cea mai mare amenințare militară pentru China, mai ales în Pacific, în timp ce Rusia este un vecin incomod și dur. Două superputeri care au graniță comună nu pot fi niciodată prietene. Pot avea interese comune, în cazul unui război împotriva SUA, dar asta nu le va face să supraviețuiască împreună.

China vrea să promoveze modelul său de soft power în lume, dar nu va reuși niciodată să învingă narațiunea americană sau să înlocuiască modelul american. Astfel, China a vorbit despre suveranitatea Ucrainei, însă a acuzat SUA pentru actualul conflict. Ministrul de Externe al Chinei a cerut ca negocierile să continue, chiar dacă guvernul său acuza SUA că ar fi alimentat conflictul ruso-ucrainean.

Regimul de la Beijing era marele câștigător al acestui conflict dacă negocierile ar fi continuat, pentru că ar fi încercat să se afirme ca un soft power și să spună că a aplanat conflictul. Nici SUA, nici Rusia nu le-au lăsat chinezilor vreo șansă în acest conflict, iar izbucnirea confruntării militare pune China în fața unor mari provocări, la care Beijingul va trebui să răspundă în următoarea perioadă.

Taiwanul nu e Ucraina 2

Sunt numeroase diferențe între Taiwan și Ucraina. În primul rând, Taiwanul este al 9-lea partener economic al Statelor Unite ale Americii, în timp ce Ucraina e pe locul 67. Taiwanul are un PIB de aproape 800 de miliarde de dolari, la o populație de 23 de milioane de cetățeni, în timp ce Ucraina are un PIB de 155 de miliarde de dolari, la o populație de 44 de milioane de cetățeni. Taiwanul este strategic pentru traficul internațional, în timp ce Ucraina nu poate avea un astfel de rol. SUA a spus că nu va lupta pentru Ucraina, dar nu la fel va reacționa în cazul în care al nouălea său partener economic va fi atacat.

China va încerca să inducă în Taiwan un sentiment de neîncredere și își va construi narațiunea pe seama războiului din Ucraina. Apoi rămâne de văzut ce va face China în privința regiunilor independente din Ucraina. Până acum a vorbit despre suveranitatea Ucrainei, dar va recunoaște teritoriile independente? Nu a făcut-o nici cu Crimeea, iar în acest ritm nu arată că ar fi un partener de încredere. Dacă le recunoaște, atunci recunoaște dreptul Taiwanului de a fi independent. Dacă nu le recunoaște, atunci China va da dreptate Statelor Unite și Uniunii Europene, ceea ce va pune Rusia într-o lumină foarte slabă pe scena internațională. Când Rusia se simte trădată, devine foarte periculoasă, așa cum vedem și în prezent.

Situația din Ucraina poate avea două consecințe pentru Taiwan: ori China va adopta strategia Rusiei pentru a prelua controlul Taiwanului, ori SUA va intensifica acțiunile din Pacific pentru a ajuta Taiwanul împotriva Chinei. În același timp, Taiwanul poate decide să se protejeze împotriva Chinei, de teamă să nu ajungă în situația Ucrainei.

Rusia pune presiune pe China și mulți chinezi se vor întreba ce ar trebui să facă în privința Taiwanului. Se așteaptă o reacție a Beijingului în perioada următoare. Cu cât presiunea crește pe Xi Jinping cu atât reacția ar putea fi una necugetată. Liderul chinez a rămas tăcut până acum, iar această tăcere nu va fi deloc apreciată de Putin. Criza din Ucraina e un test important pentru o colaborare China-Rusia în viitor.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a vorbit deja de o alianță între Rusia și China, într-o încercare de a mobiliza statele membre NATO împotriva celor doi mari inamici. „În principiu, ceea ce vedem este că două puteri autoritare operează împreună”, a spus Stoltenberg.

Nu putem ignora China, indiferent că ne place sau nu acest lucru, iar reacția ei va fi importantă pentru pacea mondială.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *