Skip to content
Politică

Jocul murdar al lui Dan Barna: Cum încearcă să o țină pe Dăncilă la Palatul Victoria pentru ca USR să-şi păstreze şansele electorale

Inquam Photos / Octav Ganea

Dacă până acum ceva timp liderul USR, Dan Barna, părea că este una dintre cele mai indecise figuri politice din România, anunțând fie că intră, fie că nu intră la guvernare, în urmă cu câteva zile poziția acestuia a fost lămurită definitiv.

Concret, Dan Barna şi-a dezvăluit cu subiect și predicat planurile şi proiectele care ar avantaja USR. Doar că ce ar avantaja România nu contează.

Jocurile lui Dan Barna

În urmă cu ceva timp Barna declara că: „Noi nu am renunţat niciun moment la anticipate. Noi vedem soluţia anticipatelor, asta i-am spus azi dimineaţă (marţi dimineaţă) lui Iohannis, el a spus că nu vrea să facem anticipate acum, pentru că ar însemna să păstrăm guvernul Dăncilă şi el consideră că asta nu poate fi explicat românilor. Eu i-am zis că tocmai că mai păstrăm 3 luni, 3 luni şi jumătate guvernul Dăncilă, dar după aceea scăpăm 10 ani de PSD. Altfel, punem acum o guvernare cârpită, chinuită, care nu o să facă decât să le umfle din nou bojocii PSD-ului”.

La o primă vedere, liderul USR pare că nu înțelege că în acest moment alegerile anticipate sunt cvasi-imposibile. Cel mai probabil PSD va vota noul guvern, dacă nu de prima dată, a doua oară cu siguranță. Va face lucrul acesta pentru a evita anticipatele care ar însemna mai mult ca sigur o reducere a numărului de parlamentari social-democrați în Parlament. În plus, cu alegerile prezidențiale bătând la ușă, aproape nici un partid nu este cu adevărat interesat de posibilitatea organizării unor anticipate care ar ridica cheltuielile foarte mult. Doar că Barna probabil că înțelege acest lucru, dar preferă să tragă de timp. Pentru un partid de opinie așa cum este USR, venirea la guvernare ar coincide cu pierderea unui segment important din electorat, de vreme ce protestul – principala armă de care s-au folosit cei din USR nu ar mai putea fi folosit atunci când aceștia vor fi la butoane.

„Noi nu putem să ne agăţăm ca un trenuleţ în spatele PNL . Dacă nu avem altă poziţie, un mesaj clar şi diferenţiat, n-o să contăm, nu pentru Dan Bârnă la prezidenţiale, pentru mine e o miză individuală, dar la locale, dacă suntem remorca PNL, nu o să contăm. O să spună că ăştia sunt cu Iohannis şi cu PNL”. „Dacă Orban îşi atinge majoritate cu PSD pentru noi va fi perfect de a face opoziţie la USL”, a mai declarat Barna. Din declaraţie rezultă un Dan Bran preocupat exclusiv de şansele USR la viitoarele alegeri. Ce se întâmplă cu România, cu un guvern condus de Dăncilă, nu este preocuparea lui Barna. Așadar este limpede faptul că fără voturile USR e greu de crezut că guvernul Orban va fi investit, Barna fiind practic responsabil de menținerea interimatului Vioricăi Dăncilă.

Care sunt riscurile

Poziția lui Dan Barna expune România la o serie de riscuri. Dacă situația actuală persistă, alegerile prezidenţiale se vor desfăşura fără guvern valid în funcţie, iar bugetul pe 2019 nu se va putea închide, deoarece acest lucru este imposibil de realizat cu un guvern interimar. De altfel, nici bugetul pe 2020 nu va putea fi adoptat, situația fiind practic aceeași. Totodată, fără cei 7 miniştri guvernul este incapabil să ia deciziile necesare funcţionării instituţiilor României. Nu în ultimul rând, nominalizarea unui comisar la Comisia Europeană şi relaţiile cu parteneri europeni şi americani pot fi susţinute doar de un guvern având toate atribuţiile.

Dar toate acestea nu contează în mintea lui Dan Barna, în faţa promovării şanselor electorale ale USR.

1 comentariu la “Jocul murdar al lui Dan Barna: Cum încearcă să o țină pe Dăncilă la Palatul Victoria pentru ca USR să-şi păstreze şansele electorale

  1. N-o sa-i mai voteze nimeni pe ai lui barna dupa ce au facut, pai tu votezi motiunea si dupa, zici ca vrei tot cu dancila!?!? Nu mai pupati voi voturi, USR, sunteti si voi la fel ca psd-eii, manjiti!!!! De fapt ce sa astepti de la unul care i-a furat partidul lui Nicusor Dan, cel care s-a zbatut pt un partid curat in Bucuresti, si a venit ala cu pantofi in carouri si i l-a suflat ca sa fie el…Zamolxe!!!! ca sa nu mai zicem nimic de afacerile deloc curate, cu fonduri europene, ale lui barna!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *