Skip to content
Politică

Jocuri de culise înaintea învestirii Guvernului Cîțu: înțelegerea care ar fi avut loc între liderii a două partide

facebook camera deputatilor

Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, cere aprobare de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) și Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) pentru desfășurarea ședinței plenului Parlamentului de învestire a Guvernului Cîțu.

Gestul lui Ciolacu vine în contextul în care, Raed Arafat declarase miercuri că pentru ședința Parlamentului nu este necesar avizul DSP. Surse parlamentare au declarat pentru PSnews.ro că Ludovic Orban nu a reușit să îl convingă pe Florin Cîțu să facă un pas înapoi. Astfel, Orban ar fi încercat să aibă o înțelegere cu Marcel Ciolacu, de a amâna ședința de învestire astfel încât, Cîțu să nu mai fie numit premier.

În acest caz, așa cum PSnews.ro susținea într-un articol anterior pe care îl puteți citi aici, Orban ar rămâne în continuare prim ministru cu atribuții de interimar.

Amintim că președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a spus, miercuri seară, la România TV, că, joi dimineață, va trimite adrese la instituțiile statului pentru a putea ține ședința de plen din Parlament, în care se va vota Guvernul Cîțu. Și asta pentru că se vor strânge mai mult de 100 de persoane într-un spațiu închis, lucru ce se poate face doar cu aprobare din cauza coronavirusului.

„Mâine o să fim prezenți. De dimineață o să facem adrese la DSU, DSP, așa cum am văzut că a cerut domnul Marcel Vela. Dacă totul e ok, o să ținem ședința”, a declarat Marcel Ciolacu.

DETALII AICI: Ciolacu: Şedința Parlamentului pentru votarea guvernului Cîțu se ţine doar cu avizele DSU și DSP

Majoritatea partidelor tind să voteze Guvernul Cîțu

Amintim că USR, PMP, ALDE, UDMR și Pro România au participat luni la consultările de la Palatul Victoria, convocate înainte de votul de învestire pe care Parlamentul trebuie să-l dea Guvernului Cîțu. „Înclinăm foarte mult să exprimăm acest vot de susținere a Guvernului Cîțu. Este o decizie pe care o vom lua joi cu colegii, dar, la cum arată lucrurile, clar avem nevoie de un Guvern stabil”, a declarat președintele USR, Dan Barna.

Și Victor Ponta a declarat că joi trebuie să se termine „joaca între politicieni”.

Cred că joi trebuie să oprim jocul. Gata cu joaca între politicieni. Joi îl oprim că, dacă nu îl votăm pe Cîțu, înseamnă că o luăm iar de la capăt. Se numește un alt Guvern fake pe care nu-l votează liberalii. Sincer, sper ca joi după-amiază să uităm din ce partide facem parte și să avem Guvern”, a explicat și liderul Pro România, Victor Ponta.

Pe de altă parte, președintele UDMR a afirmat că formațiunea sa poate să voteze sau nu Guvernul Cîțu, decizia urmând a fi luată joi.

Vom fi prezenți, asta este clar. Cum vom vota vom decide înainte de ședință. (…) Există posibilitatea să votăm pentru a învesti Guvernul, dar și să respingem învestirea. Trebuie să luăm o decizie”, a spus Kelemen Hunor.

Deputatul ALDE Varujan Vosganian speră ca liberalii să voteze și ei Guvernul Cîțu.

Sper să nu ne pună în situația ridicolă de a vota noi în locul lor Guvernul pe care dânșii îl propun”, a declarat acesta.

Liderul PMP, Eugen Tomac, a explicat că toate partidele care au fost la consultări sunt de acord că „țara are nevoie rapid de un Guvern”, iar el speră ca acest lucru să se întâmple joi.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *