Jocuri de culise pentru aderarea României la Schengen

Sursa foto: Facebook

Cotidianul austriac Der Standard notează că încercarea schimbării opiniei Guvernului de la Viena pe tema Schengen au stat inclusiv diplomați americani, aceștia purtând discuții cu politicienii din Austria.

„Viena face primul pas pentru a pune capăt veto-ului Schengen” este titlul articolului Der Standard în care e punctat faptul că „Bulgaria și România urmează să primească solicitanții de azil și să consolideze protecția frontierelor”.

„Guvernul de la Viena a blocat procesul timp de luni de zile, dar acum Olanda, care s-a opus doar aderării Bulgariei la Schengen, dar nu și României, ar putea ridica veto-ul. Austria ar fi atunci pe cont propriu. Discuțiile dintre fostul ambasador al SUA în Austria, Ronald Lauder, și diplomatul american responsabil pentru Europa, James O’Brien, cu politicienii de la Viena au fost, probabil, de asemenea, decisive în decizia de a ceda. România este un aliat important al SUA în Europa de Est”, arată cotidianul austriac.

De altfel, austriecii nu menționează, dar Marcel Ciolacu a avut o întrevedere inclusiv cu Lauder în turneul său din Statele Unite ale Americii.

Următorii pași urmează să fie stabiliți luni și marți, în cadrul Forumului Salzburg, o reuniune a miniștrilor de interne din UE care se desfășoară la Brdo, în Slovenia. La Brdo, se așteaptă ca Karner să înainteze condiția ca misiunea Frontex în Bulgaria să fie triplată și să se cheltuiască și mai mulți bani UE pentru infrastructura de protecție a frontierelor. Frontiera dintre Bulgaria și România, pe Dunăre, urmează să fie monitorizată în continuare”, mai arată sursa citată.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: