Skip to content
Politică

Jocuri de culise: Remanierea lui Tudorel, mutare electorală sau mutare disperată?

Inquam Photos / Octav Ganea

Liviu Dragnea, președintele PSD, a anunțat luni că ministrul Justiției Tudorel Toader i-a „păcălit” pe membrii partidului, amăgindu-i cu anumite Ordonanțe care nu au venit niciodată. Ministrul a lansat aceste dezbateri în urmă cu câteva luni, timp în care PSD a pierdut foarte mult capital de imagine, ieșind șifonat dintr-o confruntare din care nu a câștigat nimic.

Tudorel Toader a ajuns fără voia lui inamicul Justiției din România, deși nu a încercat niciodată să dea vreo Ordonanță pe Justiție.

Schimbarea ministrului Justiției nu va calma spiritele, nici pe cele din țară, nici pe cele din străinătate. Nici atât dacă în locul său va veni Eugen Nicolicea, despre care se vorbea încă din toamna lui 2018 că ar putea să-l înlocuiască pe Tudorel. Soluția Nicolicea pentru Ministerul Justiției este o soluție disperată și dictată de baronii din teritoriu care vor cu orice preț amnistia și grațierea. În anumite teritorii, PSD va câștiga oricum alegerile locale, indiferent ce se întâmplă în Guvern, tocmai de aceea baronii nu simpatizează mereu cu Executivul.

Una dintre cele mai mari frici ale membrilor Guvernului a fost răspunderea penală pentru OUG, cu care au fost speriați de procurorii DNA. În 2017, DNA a deschis dosar penal pentru OUG13, deși nu era treaba procurorilor anticorupție să ancheteze așa ceva și, în general, nu e treaba procurorilor să ancheteze o decizie politică luată de Guvern.

Totuși, Tudorel a profitat cel mai mult de sprijinul ALDE pentru portofoliul de ministru al Justiției. Partidul condus de Tăriceanu a declarat în trecut că nu este dispus să suțină un OUG pe amnistie și grațiere.

Dar pentru PSD n-au venit nici măcar Ordonanțele privind protocoalele cu SRI și completurile de 5 judecători, pe care CCR le-a declarat neconstituționale și ministrul Justiției avea justificări pentru aceste OUG. În ianuarie 2019, Tudorel a anunțat că a terminat textul pentru OUG privind protocoalele, iar în martie 2019 terminase și textul pentru OUG privind completurile de 5. Între timp, ambele proiecte au murit.

O contabilitate rapidă ne arată că Tudorel Toader a fost un dezastru pentru PSD la Ministerul Justiției și în loc să aducă beneficii, mai mult a adus pierderi pe care partidul le va contabiliza la alegerile din 2019. În afară de scandaluri, PSD nu s-a ales cu nimic din obiectivele principale deja stabilite.

Schimbările din Guvern trebuie făcute cu mare atenție. PSD nu poate oferi președintelui Iohannis muniție de atac în pragul alegerilor și, pe de altă parte, în Parlament au o majoritate fragilă. Ținând cont de aceste lucruri, nu este exclus ca PSD să meargă în continuare cu Tudorel Toader. Marți, pesediștii au anunțat că votul privind moțiunea simplă pentru ministrul Justiției a fost amânat din nou, deși era programat pentru miercuri. Este un semnal că PSD nu s-a hotărât ce să facă în acest sens.

Va risca Dragnea actuala stabilitate politică pentru o luptă în pragul alegerilor? O întrebare care, cu siguranță, le dă fiori celor din PSD. Acum toate mutările politice se calculează în voturi pe care le vor câștiga sau le vor pierde. Ceea ce consultanții PSD n-au înțeles până acum, lăsând orgoliile politicienilor mai presus de agenda politică.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *