Skip to content
Politică

Jocuri de putere în PNL. Ce funcție vizează Florin Cîțu dacă pierde șefia Guvernului

Inquam Photos / Octav Ganea

Echipa de liberali formată în jurul premierului Florin Cîțu și-ar dori schimbarea din funcție a președintelui Senatului, Anca Dragu, după episodul evacuării lui Florin Roman de la prezidiul ședinței comune a Parlamentului. Funcția ar fi râvnită chiar de premierul Florin Cîțu, în eventualitatea în care acesta va fi nevoit să plece de la Platul Victoria după Congresul din 25 septembrie, au precizat surse liberale pentru PS News. Aceleași surse susțin, însă, că și Alina Gorghiu râvnește la funcția de președinte al Senatului, în contextul în care, deși se află în prima linie de susținători ai premierului la Congresul PNL, aceasta nu va primi niciun minister. De altfel, echipa lui Florin Cîțu  își dorește ca înlocuirea Ancăi Dragu de la șefia Senatului să fie aplicată rapid, înainte de o nouă negociere PNL-USR PLUS pentru împărțirea funcțiilor în guvern și în Parlament.

Așa cum PS News a scris luni, dacă Florin Cîțu va câștiga președinția PNL, acesta va accepta să plece de la Palatul Victoria „de dragul coaliției”, însă el va conduce negocierile privind viitoarele portofolii pentru USRPLUS, din postura de președinte al PNL. Astfel, în cazul în care USR PLUS va impune un nou premier liberal în negocierea cu președintele Iohannis, șefia Camerei Deputaților ar putea fi ocupată de Dan Barna, iar șefia Senatului de Florin Cîțu.

DETALII AICI: Ce variantă de refacere a Guvernului negociază PNL cu USRPLUS. Condiția impusă de liberali tandemului Barna-Cioloș

Cum poate fi revocată Anca Dragu

Revocarea din funcție a președintelui Senatului poate fi propusă la cererea a minimum o treime din numărul total al senatorilor sau la cererea a jumătate plus unu din numărul total al senatorilor. De precizat este că PNL nu deține jumătate plus unu din numărul de mandate, mai exact 69 de voturi. PNL împreună cu UDMR au 50 de mandate și ar mai avea nevoie de 19 voturi de la PSD pentru a putea să o revoce pe Anca Dragu și apoi să propună un alt președinte al Senatului.

Art. 29 Revocarea poate fi cerută în cel puțin una dintre următoarele împrejurări:

a) încalcă prevederile Constituției;

b) încalcă grav sau în mod repetat prevederile Regulamentului Senatului ori ale Regulamentului activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului.

Art.30.- (1) Preşedintele Senatului căruia i s-a cerut revocarea nu poate conduce şedinţa Biroului permanent sau pe cea de plen în care se discută revocarea sa.

(2) La conducerea şedinţelor prevăzute la alin.(1), preşedintele Senatului va fi înlocuit de unul dintre vicepreşedinţi, desemnat de Biroul permanent.

Art.31.- (1) Propunerea de revocare se prezintă în plenul Senatului. Dacă propunerea de revocare este aprobată prin votul secret al majorităţii senatorilor, funcţia de preşedinte devine vacantă şi, imediat, se organizează alegeri, în conformitate cu prevederile art.23.

 

1 comentariu la “Jocuri de putere în PNL. Ce funcție vizează Florin Cîțu dacă pierde șefia Guvernului

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *