Skip to content
Politică

Jocuri în disputa pentru șefia USR-PLUS. Cum încearcă Barna și Cioloș să își impună strategia câștigătoare pentru congresul din toamnă

Inquam Photos / Raul Stef
" "

În USR-PLUS se anunță toamna aceasta un congres cu scântei. Atât Dacian Cioloș, liderul PLUS, cât și Dan Barna, liderul USR au anunțat oficial că vor să obțină șefia viitorului partid rezultat din fuziunea celor două formațiuni USR și PLUS.

Jocuri și strategii pentru congresul USR-PLUS

" "
" "

Dificultatea majoră în cazul USR-PLUS ține de un compromis care nu prea se vede în acest moment între liderii celor două formațiuni politice. Pe lângă faptul că ambii lideri – Cioloș și Barna – vor să fie la șefia viitorului partid, aceștia și-au anunțat pe rând și intenția de a candida la viitoarele alegeri prezidențiale din 2024. Cum doar unul poate să fie însă președintele viitorului USR-PLUS, devine clar că nu pot fi două nominalizări pentru alegerile prezidențiale. Miza este așadar mai mare decât simpla șefie a USR-PLUS. Cine va deveni președintele formațiunii se va transforma automat și în prezidențiabil pentru anul electoral 2024.

Chiar dacă nu arată pe față lucrul acesta, relațiile dintre Cioloș și Barna sunt explozive și se vor agrava odată cu apropierea congresului USR-PLUS din toamnă. După eșecul răsunător de la alegerile prezidențiale din 2020, atunci când Dan Barna nu a reușit să intre nici măcar în turul al doilea, cedând poziția în fața Vioricăi Dăncilă, multe personaje din USR nu văd cu ochi buni o viitoare candidatură a acestuia la alegerile prezidențiale din 2024, prevăzând un nou fiasco. Cioloș pare a fi conștient de lucrul acesta și încearcă să își atragă sprijinul celor din USR. Trebuie amintit faptul că Dacian Cioloș are nevoie de voturi numeroase din USR, de vreme ce formațiunea pe care o conduce este prea mică în comparație cu USR. Strategia lui Dacian Cioloș pare a fi aceea de subminare a candidaturii lui Dan Barna. Surse politice au declarat pentru PS News că ministrul Vlad Voiculescu ar putea fi asul din mâneca fostului premier. Concret, prin intermediul lui Vlad Voiculescu, care a ajuns în prezent unul dintre cele mai contestate personaje din USR, Cioloș ar încerca să destabilizeze Alianța chiar înainte de congres. Asta pentru că ceea ce face ministrul Sănătății se repercutează în special asupra USR și mai puțin asupra PLUS. În trecut, Dacian Cioloș a mai folosit o strategie asemănătoare atunci când l-a atacat public pe ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, membru PNL. Pentru atacul lui Cioloș a fost nevoit să răspundă chiar Dan Barna.

Poziția de jucător minor în alianța USR-PLUS îi conferă lui Dacian Cioloș avantajul de a ataca partenerii de guvernare fără a suferi repercusiuni. Așa cum a arătat-o și episodul cu ministrul Educației, USR este cel care decontează ieșirile lui Dacian Cioloș. Pe de altă parte, Dan Barna se bazează în confruntarea sa cu Dacian Cioloș pe sprijinul unor oameni cheie din USR, precum ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea. Din poziția de lider al partenerului majoritar în Alianța USR-PLUS, Dan Barna pare a avea avantajul voturilor.

Dacă pentru Cioloș e esențial să fure voturi de la USR, bazându-se în schimb pe voturile PLUS, problema principală pentru Barna e să atragă sprijinul cât mai larg din USR, de vreme ce are șanse mici să obțină voturi din PLUS. Dan Barna și-a atras antipatii numeroase după conflictele sporadice cu unii membri din USR. Deputatul Emanuel Ungureanu este unul dintre oamenii pe care nu mai poate conta Dan Barna, acesta ajungând în punctul în care îl ironizează public pe liderul USR.

Deznodământul confruntării dintre Dan Barna și Dacian Cioloș rămâne momentan incert. Lucrurile se vor tranșa definitiv la congresul din toamnă. Cert este că, pe măsură ce ne vom apropia de data congresului, lupta internă se va ascuți. Dacian Cioloș va continua să meargă pe linia subminării șefului USR, iar Dan Barna va continua să își caute aliați în USR, încercând să își construiască o coaliție câștigătoare. Rămâne de văzut cine va avea strategia câștigătoare în duelul dintre Barna și Cioloș.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *