UPDATE, ORA 19.48
Jaqueline Cristian, locul 61 WTA, s-a calificat, sâmbătă, în turul doi al probei de simplu feminin din cadrul turneului olimpic de tenis de la Paris, trecând în runda inaugurală de sportiva franceză Caroline Garcia, numărul 25 mondial şi cap de serie 17.
Românca s-a impus cu scorul de 5-7, 6-3, 6-4, în două ore şi 35 de minute.
UPDATE, ORA 19.11
Perechea română Ovidiu Ionescu/Bernadette Szocs s-a calificat în sferturile de finală ale probei de dublu mixt la tenis de masă, sâmbătă, la Jocurile Olimpice de la Paris, după ce a învins cuplul australian Nicholas Lum/Minhyung Jee cu scorul de 4-1 (11-5, 6-11, 14-12, 11-4, 11-3).
Cei doi români au obţinut o victorie clară după 37 de minute şi mai au nevoie de un succes pentru a-şi asigura o medalie, care ar fi una istorică, prima pentru tenisul de masă românesc la Jocurile Olimpice.
Ionescu şi Szocs sunt capi de serie numărul şapte la Paris, iar în sferturi vor înfrunta favoriţii numărul trei, sud-coreenii Jonghoon Lim/Yubin Shin, care au trecut cu 4-0 (12-10, 11-9, 12-10, 11-6) de perechea germană Dang Qiu/Nina Mittelham, cap de serie numărul 10.
Citește mai mult AICI
UPDATE, ORA 17.58
Gimnastul Andrei Muntean a coborât pe locul 11 în calificările de sâmbătă la paralele, la JO de la Paris, după intrarea gimnaştilor din subdiviziunea a doua în concursul din Arena Paris Bercy. Doar primii opt clasaţi la fiecare aparat se califică în finale.
Andrei Muntean a intrat al treilea la paralele, în subdiviziunea 1, iar pentru exerciţiul său a primit nota 14.366. La ora transmiterii acestei ştiri are loc concursul din subdiviziunea a doua, iar după intrarea în competiţie a gimnaştilor japonezi, Muntean a coborât pe locul 11. Liderul clasamentului la paralele este Oka Shinnosuke (15.300). Subdiviziunea a treia va avea loc de la ora 21.00.
Andrei Muntean a revenit la Jocurile Olimpice după 8 ani. La debutul său olimpic, în 2016, s-a clasat pe locul 6, tot în finală la paralele, cu nota 15.600.
Duminică va intra în calificări echipa feminină a României, în componenţa Sabrina Voinea, Ana Maria Bărbosu, Lilia Cosman, Andreea Preda, Amalia Ghigoarţă.
România este reprezentată la JO de la Paris de 106 sportivi care vor concura în 18 sporturi.
Citește mai mult AICI
UPDATE, ORA 16.37
Irina Begu, locul 136 mondial, a fost eliminată, sâmbătă, în primul tur al probei de simplu, din cadrul turneului de tenis de la Jocurile Olimpice.
Begu (33 de ani) a fost învinsă de liderul mondial, poloneza Iga Swaitek (23 de ani), scor 6-2, 7-5.
Meciul disputat pe arena Philippe-Chatrier a durat o oră şi 45 de minute.
Tot sâmbătă, şi Ana Bogdan a fost eliminată, fiind învinsă de italianca Jasmine Paolini.
Singura româncă rămasă în competiţie la simplu este Jaqueline Cristian, locul 61 WTA, care o va întâlni pe sportiva franceză Caroline Garcia. locul 25 WTA.
Citește mai mult AICI
UPDATE, ORA 15.20
Jucătoarea de tenis Ana Bogdan, locul 96 WTA, a fost eliminată, sâmbătă, în primul tur la Jocurile Olimpice de la Paris.
Bogdan a fost învinsă de italianca Jasmine Paolini, locul 5 WTA şi favorită 4, scor 7-5, 6-3.
Meciul de pe arena Suzanne-Lenglen a durat o oră şi 40 de minute.
Citește mai mult AICI
UPDATE, ORA 14.01
Coreea de Sud a protestat, sâmbătă, după o gafă la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris, în timpul căreia sportivii săi au fost prezentaţi în mod fals drept nord-coreeni, forţând Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) să îşi ceară scuze.
În timp ce delegaţia sud-coreeană sosea cu barca pe Sena ca a 48-a naţiune participantă, prezentatorii au prezentat-o ca „Republica Populară Democrată Coreeană” în franceză, apoi «Democratic People’s Republic of Korea» în engleză, folosind în ambele limbi numele oficial al Coreei de Nord, ţara cu care Seulul este încă în război.
Ministerul sud-coreean al Sportului ”regretă anunţul făcut în timpul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice 2024 de la Paris, în timpul căreia delegaţia sud-coreeană a fost prezentată drept echipa Coreei de Nord”, se arată într-un comunicat.
Jang Mi-ran, ministru adjunct al sportului şi campioană olimpică la haltere în 2008, a solicitat o întâlnire cu preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, pentru a discuta această chestiune.
Ministerul Sportului a cerut, de asemenea, Ministerului Afacerilor Externe să ”protesteze ferm în faţa părţii franceze” cu privire la această chestiune.
Comitetul Naţional Olimpic al Coreei de Sud intenţionează, de asemenea, să se întâlnească cu Comitetul de Organizare al Jocurilor Olimpice de la Paris şi cu CIO pentru a-şi exprima protestul, a solicita măsuri pentru ca acest lucru să nu se mai întâmple şi a trimite o scrisoare oficială de protest în numele şefului delegaţiei sale, a declarat Ministerul Sporturilor.
„Ne cerem profund scuze pentru eroarea care a avut loc în timpul prezentării echipei sud-coreene în timpul transmiterii ceremoniei de deschidere”, a scris CIO pe reţeaua de socializare X în coreeană.
În timpul ceremoniei, Coreea de Nord a fost prezentată corect cu numele său oficial.
Relaţiile dintre cele două ţări de frontieră sunt la cel mai scăzut nivel din ultimii ani, în timp ce Phenianul s-a angajat să îşi consolideze legăturile militare cu Rusia şi trimite de mai multe luni mii de baloane încărcate cu gunoaie către Sud.
În replică, armata Seulului difuzează K-pop şi mesaje împotriva regimului lui Kim Jong Un prin difuzoare peste graniţă şi a reluat recent exerciţiile pe insulele de frontieră şi în apropierea zonei demilitarizate care împarte peninsula coreeană.
Din punct de vedere tehnic, Coreea de Sud este încă în război cu Nordul, în urma unui conflict între 1950 şi 1953 care s-a încheiat printr-un armistiţiu şi nu printr-un tratat de pace.
UPDATE, ORA 13.51
Sportivele Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş s-au calificat în sermifinalele probei de dublu vâsle feminin, din cadrul concursului de canotaj de la Jocurile Olimpice.
Ancuţa (25 de ani) şi Simona (25 de ani), campioane olimpice en-titre, au încheiat proba în şase minute, 48 de secunde şi 49 de sutimi.
Ele au câştigat detaşat seria a treia în care au evoluat, fiind urmate de Cehia şi China.
Citește mai mult AICI
UPDATE, ORA 13.35
Sportivii Marian Florian Enache şi Andrei Sebastian Cornea s-au calificat în semifinalele probei de dublu vâsle masculin, din cadrul concursului de canotaj de la Jocurile Olimpice de la Paris.
Enache şi Cornea, campioni europeni en-titre, au încheiat pe primul loc seria a doua în care au evoluat, cu timpul de şase minute, 16 secunde şi 47 de sutimi.
Pe locul doi s-a clasat Norvegia, iar pe trei Croaţia.
Citește mai mult AICI
UPDATE, ORA 13.01
Prima medalie de aur a Jocurilor Olimpice de la Paris 2024 revine Chinei. Sâmbătă dimineaţă la Châteauroux, chinezii Huang Yuting şi Sheng Lihao au câştigat proba mixtă de puşcă cu aer comprimat de 10 metri.
Sud-coreenii Keum Ji-Hyeon şi Park Ha-jun au luat medalia de argint.
Citeste mai mult AICI
UPDATE, ORA 12.19
Canotorii Ionela Livia Cozmiuc şi Marius Cozmiuc au stabilit o premieră la ceremonia de deschidere de vineri de la Paris, devenind primul cuplu căsătorit din istorie portdrapel pentru ţara lor, relatează CNN.
Cei doi au aflat despre onoarea ce le-a fost atribuită cu puţin timp înainte de Jocuri, când au mers să facă o şedinţă foto.
”Este o mare onoare pentru noi să fim purtătorii drapelului. Nu ne aşteptam la asta, dar fiecare sportiv olimpic visează la acest lucru, aşa că ne bucurăm foarte mult că vom face asta împreună, ca o familie”, a declarat Ionela Livia Cozmiuc pentru Serviciul de Informaţii Olimpice.
Citeste mai mult AICI
UPDATE, ORA 11.25
Canotorul Mihai Chiruţă s-a calificat în sferturi la simplu, sâmbătă, la Jocurile Olimpice, după ce terminat pe primul loc în seria sa.
Chiruţă a încheiat seria în şase minute, 51 de secunde şi 51 de sutimi.
Citeste mai mult AICI
UPDATE, ORA 11.14
Preşedintele Klaus Iohannis şi soţia sa Carmen au fost prezenţi, vineri seară, la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paria. Cuplul prezidenţial român a stat lângă Maia Sandu, preşedinta Republicii Moldova fiind îmbrăcată în costum tradiţional.
”Am fost aseară alături de Team Romania la Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris. Dragi sportivi, mult succes”, a transmis, sâmbătă, preşedintele Klaus Iohannis.
Spre deosebire de alţi oficiali, Klaus Iohannis şi Maia Sandu nu au avut pelerine de ploaie, deşi la Paris ploua torenţial.
Citeste mai mult AICI
UPDATE, ORA 10.10
După ce ieri am asistat la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice, astăzi avem deja o mulțime de sportivi români care intră în focurile competiției găzduite de Paris.
Primul va fi canotorul Mihai Chiruță, apoi urmează inclusiv campioanele olimpice Simona Radiș și Ancuţa Bodnar, care vor lupta în calificări. La miezul zilei, gimnastul Andrei Munteanu urmează să evolueze, tot în calificări, la paralele. De la ora 1.00 (ora României), vor intra în scenă două dintre jucătoarele noastre de tenis. Irina Begu va deschide balul contra numărului 1 mondial, Iga Swiatek, în timp ce Ana Bogdan va da piept cu o sportivă în plină formă, italianca Jasmine Paolini. De la ora 16.00, Jaqueline Cristian va juca împotriva reprezentantei țării-gazdă, Caroline Garcia.
De la 17.30, Bernadette Szocs și Ovidiu Ionescu vor juca la dublu-mixt, la tenis de masă, contra unui cuplu din Australia. Chiar dacă acesta este format din sportivi asiatici naturalizați, românii sunt cotați cu prima șansă la victorie. Tot astăzi își începe aventura și Eliza Samara, la simplu, urmând să o întâlnească pe ucraineanca Brateyko. Sportiva noastră pleacă tot din postura de favorită, spre deosebire de Eduard Ionescu, care la simplu va evolua în compania nigerianului Quadri Aruna, de la ora 23.15, pe tabloul masculin.
Citeste mai mult AICI
ŞTIREA INIŢIALĂ
Jocurile Olimpice de la Paris 2024 au debutat oficial vineri seara, cu o ceremonie spectaculoasă și plină de surprize, atât pentru fanii sportului, cât și pentru fanii muzicii. Pentru români, surpriza a fost de proporții: legendara gimnastă Nadia Comîneci a dus torța olimpică pe Sena, alături de Serena Willaims, Rafael Nadal şi Carl Lewis.
Nadia Comăneci le-a transmis românilor, înainte de ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice, că vor avea parte de o surpriză. Și s-a ținut de promisiune. Alături de alte legende din lumea sportului, românca a purtat cu mândria torța olimpică.
„Momente emoţionante şi memorabile“, a notat Nadia Comăneci pe Facebook, după această călătorie istorică pe Sena.
Zinedine Zidane a fost cel care i-a înmânat torţa olimpică tenismanului spaniol Rafael Nadal, aflat în pragul retragerii din activitate. Nadal, dublu campion olimpic, a pornit apoi cu o ambarcaţiune în care au mai purtat torţa Serena Williams, Carl Lewis şi Nadia Comăneci.
The Guardian: „Doar Nadia şi-a ţinut echilibrul”
Chiar dacă barca se mișca în sus și în jos pe Sena, Nadia Comăneci a rămas neclintită, purtând cu mândrie torța în mână. Acest lucru a fost remarcat și de către jurnaliștii prezenți la festivitatea de deschidere a Doar Nadia Comăneci, deloc surprinzător pentru o sportivă care a câştigat două medalii olimpice de aur la bârnă, a părut netulburată în timp ce barca se clătina în sus şi în jos. La un moment dat, Williams a părut temătoare şi s-a agăţat de Nadia pentru a se linişti”, a mai scris The Guardian.
Jocurile Olimpice de la Paris 2024 au început
Jocurile Olimpice de la Paris 2024 au debutat oficial vineri seara, 26 iulie, cu o ceremonie de deschidere spectaculoasă. Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a declarat deschise Jocurile Olimpice de vară de la Paris, vineri seara, la Trocadero, în faţa Turnului Eiffel. Purtătorii de drapel ai Franţei, Florent Manaudou şi Mélina Robert-Michon, au depus Jurământul Olimpic al sportivilor.
Zinedine Zidane a fost cel care i-a înmânat torţa olimpică tenismanului spaniol Rafael Nadal, aflat în pragul retragerii din activitate. Nadal, dublu campion olimpic, a pornit apoi cu o ambarcaţiune în care au mai purtat torţa Serena Williams, Carl Lewis şi Nadia Comăneci. Fosta jucătoare franceză de tenis Amélie Mauresmo a primit torţa olimpică la mal, actuala directoare a turneului de la Roland Garros înmânând-o apoi fostului baschetbalist Tony Parker, care a purtat-o în dreptul Muzeului Luvru. Flacăra olimpică a trecut şi pe la alţi foşti mari sportivi francezi, olimpici şi paralimpici, ultimii purtători ai torţei fiind judoka Teddy Riner şi fosta atletă Marie-Jose Perec, care au aprins vasul olimpic, aflat în Grădinile Tuileries. Vasul olimpic, un inel cu un diametru de şapte metri, a fost ataşat de un balon cu aer cald şi înălţat la 30 de metri.
Surprizele organizatorilor la Jocurile Olimpice de la Paris
Solista canadiană Celine Dion a încheiat festivitatea cu melodia ”Hymne a l’amour”, compusă de Edith Piaf. Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris a început, vineri seara, cu un clip video care l-a prezentat pe fostul mare fotbalist francez Zinedine Zidane purtând torţa olimpică prin capitala Franţei. În prezenţa preşedintelui Comitetului Internaţional Olimpic, Thomas Bach, şi a preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, defilarea delegaţiilor pe Sena a început cu o ambarcaţiune care transporta echipa Greciei, urmată de alta purtând echipa refugiaţilor. Prima secţiune a spectacolului se numeşte ”Enchanté”, formulă de bun venit a în franceză, urmând să fie în total 12 astfel de tablouri, care vor evoca istoria, cultura, gastronomia sau spiritul francez, potrivit regizorului ceremoniei, Thomas Jolly. Showul a continuat cu Lady Gaga interpretând în franceză o melodie clasică ”Mon truc en plume”, de Zizi Jeanmaire. Au urmat 80 de artişti de la Moulin Rouge, cu celebrul dans de cabaret French can-can.
S-au succedat în ordine tablourile Synchronicité (sincronicitate), Liberté (libertate), Egalité (egalitate), Fraternité (fraternitate). Între artiştii care au încântat asistenţa a fost pop starul francez Aya Nakamura, au fost difuzate scene din celebrul muzical Les Misérables (Mizerabilii), pus în scenă la Teatrul Chatelet, dar şi solista de operă Marina Viotti, acompaniată de trupa de heavy metal Gojira. Mezzo-soprana Axelle Saint-Cirel, îmbrăcată într-o rochie reprezentând steagul Franţei, creaţie a casei de modă Dior, a interpretat La Marseillaise, reorchestrată de compozitorul Victor le Masne, pe acoperişul Grand-Palais. În capitolul şase, Sororité, au fost prezentate zece femei franceze celebre în istorie, prin intermediul unor statui aurii care au ieşit din Sena: Olympe de Gouges, Alice Milliat, Gisele Halimi, Simone de Beauvoir, Paulette Nardal, Jeanne Barret, Louise Michel, Christine de Pizan, Alice Guy şi Simone Veil. Tabloul al şaptelea a fost Sportsmanship (sportivitate), legând istoria Franţei de sporturile moderne. Capitolul opt, Festivité (festivitate), a cuprins ultimele 70 de delegaţii, printre care şi cea a României, care i-a avut purtători de drapel pe canotorii Marius şi Ionela Cozmiuc, soţ şi soţie. România participă la JO 2024 cu o delegaţie de 106 sportivi (atleta Florentina Iuşco a fost exclusă din echipă, după ce a fost suspendată pentru dopaj), care vor concura la 18 sporturi.
Ultimele trei delegaţii au fost ale ale Australiei (Brisbane 2032), Statelor Unite (Los Angeles 2028), gazdele viitoarelor ediţii ale Jocurilor Olimpice de vară, şi Franţei, gazda JO 2024. Înaintea Franţei, a avut loc o legătură directă cu Polinezia Franceză, gazda probelor de surfing. Capitolul nouă al ceremoniei a fost Obscurité (întuneric), menit să ne reamintească fragilitatea planetei, relevând problemele cu care se confruntă umanitatea prin intermediul piesei Imagine, creată de John Lennon şi Yoko Ono şi interpretată de Sofian Pamart la pian şi de solista Juliette Armanet. Capitolul zece Solidarité (solidaritate) a prezentat un ofiţer de jandarmerie pe un cal de metal, purtând o mantie cu cercurile olimpice, care a străbătut traseul paradei pe Sena. Călăreaţa a adus drapelul olimpic, care a fost înălţat în faţa tribunei oficiale, la Trocadéro, pe acordurile Imnului Olimpic, interpretat de Corul Radio France şi Orchestra Naţională a Franţei, dirijată de românul Cristian Măcelaru.
Capitolul 11, Solemnitate, a constat în acordarea Premiului Laurii Olimpici lui Filippo Grandi, Înalt Comisar ONU pentru Refugiaţi şi un mare susţinător al echipei olimpice a refugiaţilor. Parisul găzduieşte Jocurile Olimpice de vară pentru a treia oară, după ediţiile din 1900 şi 1924. În total circa 6.800 de sportivi din cele 206 comitete olimpice naţionale au traversat cei 6 km pe Sena, de la Pont d’Austerlitz până la Trocadero, la bordul a 85 de vase, în faţa a 320.000 de spectatori, pe o vreme ploioasă. Jocurile Olimpice de la Paris se vor desfăşura în intervalul 26 iulie-11 august, iar Jocurile Paralimpice vor avea loc în perioada 28 august-8 septembrie. În cele 19 zile ale competiţiei olimpice se vor desfăşura 329 de probe sportive. Un număr de 20.000 de jurnalişti sunt acreditaţi pentru a relata din cele 35 de locaţii dedicate ale competiţiei olimpice, iar 45.000 de voluntari s-au angajat să se implice pentru a sprijini buna desfăşurare a acestei ediţii a Jocurilor Olimpice.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News