Jocurile Olimpice: oportunitate de afaceri, cu produse interzise, pentru organizațiile criminale

Foto: Actu. fr

Jocurile Olimpice, Paris 2024: produse contrafăcute, produse interzise, sub supravegherea atentă a autorităților franceze. „Inutil”, spun jurnaliștii de la Le Monde.  

Jocurile Olimpice par a fi o oportunitate de a face contrabandă cu produse ilicite, în diferite moduri. Pe aeroportul Roissy-Charles-de-Gaulle, sistemul vamal a fost consolidat dar fără nici un efect, până acum, potrivit Le Monde.

Dar, totul, nu a avut succesul așteptat: în șaptesprezece depozite împrăștiate în estul Parisului, s-au descoperit peste 145.000 de articole contrafăcute destinate Jocurilor Olimpice și activităților sportive.

Jucării de pluș, tricouri purtând inelele așezate cu capul în jos, pantofi de alergat imitând marile branduri, se alătură vastului inventar de „contrafaceri evidente”. Produsele vin din China, Turcia etc. În urma cercetărilor, s-a aflat că această contrabandă a fost pregătită, minuțios, cu șapte luni înainte.

„Piața franceză a fost clar, vizată, iar Jocurile Olimpice – la fel ca și turneul de fotbal Euro – constituie o oportunitate de afaceri pentru organizațiile criminale”, indică Corinne Cléostrate, director adjunct al Luptei împotriva fraudei la Direcția Generală a Vămilor, pentru Le Monde.

„Nici Olimpiadeele nu pot constitui o excepție pentru grupurile criminale”, subliniază Simon Decressac, director regional de vamă la Roissy-Voyageurs.

Dincolo de mărfurile promoționale legate de eveniment, mulțimea din aeroporturi și gări, bagajele oamenilor, echipamentele, toate acestea sunt văzute ca oportunități de a  strecura variate produse interzise.

Printr-un interviu realizat de jurnaliștii de la TF1, aflăm că unii merg chiar mai departe cumpărând aceste tricouri false și apoi le revând pe platforme de cumpărare, fără a preciza că este o imitație.

Între cele două tricouri de fotbal pobservate de jurnalisti este greu de făcut diferența dintre cel original și cel contrafăcut. Asemănarea este aproape perfectă. Unul costă 100 de euro, în timp ce celălalt se vinde cu 20 de euro, deci de cinci ori mai ieftin. Pe Internet, o serie de site-uri web oferă produse sportive contrafăcute care reproduc exact modelele oficiale. Unii merg chiar mai departe cumpărând aceste tricouri false și apoi revându-le pe platforme de cumpărare, fără a preciza în mod evident că este o imitație.

O echipă TF1 a întâlnit unul dintre acești vânzători de produse contrafăcute. În fața camerei, individul, care depune mărturie cu fața acoperită, spune că a comandat mai întâi pe un site chinezesc din curiozitate, înainte de a se lansa în această afacere ilegală, ca intermediar. „Când am primit comanda, mi-am dat seama că tricoul este de foarte bună calitate Și după aceea, mi-am spus: de ce să nu le ofer asta, prietenilor mei care iubesc fotbalul?”. Astfel, dotat cu un simplu telefon mobil, el pune în legătură cumpărătorii și vânzătorii.

Auzind prețul, clienții știu că tricourile sunt imitații. „Este ca atunci când oamenii merg la plajă și cumpără costume de baie cu 10 sau 15 euro Ei știu că acestea nu sunt costume de baie oficiale”, spune vânzătorul, respingând orice tentativă de fraudă.

„Trimitem produse în Europa în fiecare zi”

În raportul său, echipa TF1 a urmărit traseul până în China, unde sunt produse mărfurile, filmând cu o cameră ascunsă interiorul unui magazin din Putian (sud-estul țării), supranumit „orașul contrafacerii”. De la pantofi la îmbrăcăminte sport, toate articolele de aici sunt imitații. Pentru a merge mai departe, ei au contactat apoi un exportator chinez care susținea că a plasat o comandă de pentru 500 de tricouri de fotbal care urmează să fie trimise în Franța. „Avem foarte puține probleme Acum, trimitem produse, în Europa, în fiecare zi”, a asigurat, el.

Metoda contrabandiştilor de a evita controalele vamale este bine stabilită

„Facem pachete de aproximativ cinci kilograme și le trimitem separat Dacă le trimiteți în cantități mari, riscul de a fi verificat este mai mare”. Când coletele ajung la destinație, cele mai suspecte sunt verificate de vama franceză”, precizează exportatorul.

În fiecare zi, sute de pachete depistate de echipele La Poste sunt deschise la centrul de vămuire poștal din Wissous (Val-de-Marne).

Vameșii au pus mâna pe aproximativ zece monede contrafăcute

 „În acest moment, tricourile sportive sunt foarte populare”, explică Ludovic Crosnier, managerul centrului.

„Persoana care trebuie să primească coletul va fi îngrijorată, deoarece este evident un contrafăcut. Există o amendă vamală care poate merge de la 300 la 3000 de euro. Și apoi, proceduri judiciare, dacă brandul decide. În toate cazurile, va exista confiscarea bunurilor și distrugerea lor”, explică el.

Vama este în prima linie în lupta împotriva distribuției pe teritoriul național a mărfurilor suspectate de încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală legate de Jocurile Olimpice și Paralimpice din 2024. În acest context, vama este poziționată pe platformele logistice de import de produse, în zone sensibile și folosește supravegherea cibernetică pentru a sesiza ofertele de vânzare online a contrafacerilor.

La Jocurile Olimpice de la Paris 2024, peste 1.200 de agenți vamali au fost informați despre produsele Paris 2024 susceptibile de a fi contrafăcute.

Imitațiile constituie un triplu flagel: economic, sănătate și securitate

În spatele acestor produse care amenință know-how-ul național, proprietatea intelectuală a companiilor autohtone și sănătatea consumatorilor și care prezintă și un cost ecologic major, se află organizații criminale transnaționale care prezintă un risc pentru securitate.

În 2023, aproximativ 20 de milioane de articole contrafăcute de toate felurile au fost interceptate de vama franceză. Este aproape de două ori mai mult decât anul precedent, ceea ce demonstrează amploarea fenomenului. La fiecare eveniment sportiv, numărul de produse contrafăcute, explodează. Luna trecută, vama franceză a anunțat că au confiscat tricouri de fotbal false în valoare de 168.000 de euro în Marsilia (Bouches-du-Rhône). Aceste contrafaceri erau destinate să aprovizioneze piața neagră și magazinele de sport în timpul Euro-fotbal și Jocurilor Olimpice.

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: