Skip to content
Politică

Jocurile politice ale lui Vlad Voiculescu în cazul celor 4 spitale din Sectorul 1. De ce fuge ministrul de responsabilitate

Inquam Photos/Octav Ganea
" "

Fuga de responsabilitate a devenit principala “calitate” a ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu. După ce s-a spălat pe mâini în scandalul declanșat după incendiul de la Spitalul Matei Balș din Capitală, în care mai multe persoane și-au pierdut viața, dând în principal vina pe “greaua moștenire” și pe precedenții manageri ai spitalului, iată că Vlad Voiculescu mai fuge o dată de responsabilitate în cazul celor patru spitale din sectorul 1 a Capitalei.

Miezul scandalului

Consiliul Local al Sectorului 1, la propunerea primarului Clotilde Armand, a aprobat săptămâna trecută transferul clădirilor și terenurilor a patru spitale – Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Grigore Alexandrescu, Spitalul Clinic de Urgență de Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri, Spitalul Clinic de Urgență Floreasca și Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice – din administrarea primăriei de sector în administrarea unităților sanitare. Transferul a stârnit un adevărat scandal, în care consilierii locali PSD și Gabriela Firea au acuzat că cele patru spitale rămân fără finanțare. Atât consilieri PSD, cât și cei ai PNL au întrebat care este urgența acestui transfer și dacă entitățile către care se transferă știu despre ce este vorba și au posibilitatea de a finanța spitalele.

" "
" "

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a încercat să paseze inițial responsabilitatea pentru administrarea și finanțarea celor patru spitale în curtea Primăriei Generale a Bucureștiului. Ulterior, Armand și-a nuanțat poziția, după ce Vlad Voiculescu a susținut în cadrul unei conferințe de presă comune că finanțarea poate veni atât de la Primăria sectorului 1, cât și de la Primăria Capitalei. Doar că pentru un astfel de transfer de atribuții către Primăria Capitalei ar fi nevoie de o decizie clară din partea Ministerului Sănătății.

Cadrul legal

Ordonanța de Urgență nr. 162 din 2008 prevede că spitalele de urgență pot fi transferate către Municipiul București, însă, cu respectarea art.19 din același act normativ. Articol 19 spune negru pe alb că doar pe baza unei liste aprobate prin hotărâre de Guvern, la propunerea Ministerului Sănătății, se poate face acest transfer. Prin urmare, cele 4 spitale  din Sectorul 1 pot fi și ele transferate către PMB, dar la propunerea lui Vlad Voiculescu, actualul ministru al Sănătății.

Fuga de responsabilitate a ministrului Voiculescu

Vlad Voiculescu s-a ferit să afișeze o atitudine tranșantă în cazul celor 4 spitale. Situația seamănă cu o struțo-cămilă: spitale aflate în subordinea Ministerul Sănătății, dar finanțate de primării. Decizia transferului trebuie să vină, potrivit cadrului legal, de la Vlad Voiculescu. În spatele acestei lipse de acțiune par a fi calcule politice. Primar la Sectorului 1 e Clotilde Armand, colega de partid cu Vlad Voiculescu. Ministrului i-ar fi mai ușor să evite  un subiect controversat, pasând responsabilitatea în curtea PMB, administrată de Nicușor Dan, personaj cu care Voiculescu a avut deja numeroase confruntări. Faptul că discuția transferului către PMB se învârte strict în jurul spitalelor din Sectorul 1 confirmă această ipoteză, de vreme ce restul primăriilor de sector nu sunt administrate de nici un alt membru USR-PLUS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *