Skip to content
Opinii & Analize

Jocurile talentatului domn Ponta. S-ar întoarce în PSD doar pe posturile lui Ciolacu sau Stănescu

Inquam Photos / George Călin

Victor Ponta ar intenționa să se întoarcă anul acesta în PSD, asta după ce proiectul ProRomania nu reușește să treacă de bariera de 10% în sondaje, așa cum își imagina, susțin surse din ambele partide. Pro România este cotată între 5 și 8 % în intențiile de vot în ultimele sondaje realizate de diverse case de sondare, unele apropiate inclusiv de fostul premier.

Ponta s-ar întoarce doar ca să conducă partidul social-democrat din funcția de președinte, deținută acum de Marcel Ciolacu. Planul de rezervă, în cazul în care nu obține prima poziție în partid, ar fi poziția de președinte executiv,  ocupată acum formal de secretarul general Paul Stănescu.

Informația este negată de Victor Ponta, care a transmis PS News nu numai că nu vrea scaunele lui Ciolacu sau Stănescu, ci nici măcar calitatea de simplu membru PSD. Pe de altă parte, parlamentarii PSD și ProRomânia susțin că aceste declarații fac parte tocmai dintr-o strategie a fostului premier care așteaptă ca partidul să-i cadă la picioare înainte sau după alegerile locale și parlamentare.

Doar că sondajele nu arată o scădere dramatică a PSD după pierderea rușinoasa a prezidențialelor din toamna anului trecut, motiv pentru care urzelile lui Ponta nu au încă aderență în PSD, un partid care îl vede în continuare ca pe un trădător. Ponta miza că PSD se va prăbuși sub 20 de procente așa cum s-a întâmplat în 2004, după dezastrul pierderii alegerilor de către Adrian Nastase, mentorul lui Ponta.

”Victor Ponta așteaptă un moment prielnic pentru a forța revenirea. Momentan stă la pândă și probabil bine face. El și-ar dori să revină în PSD înainte de alegeri, dar această ipoteză este greu de crezut că se va realiza. Momentul prielnic pe care îl vede Victor Ponta este imediat după alegerile parlamentare sau după cele locale, dacă acestea vor fi programate înaintea celor legislative”, ne-a explicat o sursă din rândul social-democraților, care îl cunoaște bine pe fostul premier.

Faptul că, în ultimele sondaje, ProRomânia a crescut până la 8% poate grăbi revenirea lui Ponta în fruntea PSD, condiția esențială fiind ca partidul său să treacă de 10%, adică un procentaj din două cifre, iar social-democrații să scadă undeva sub 25%, ne-a mai asigurat aceeași sursă.

Victor Ponta a precizat pentru PS News că “momentan el simte că face politică de centru stânga în ProRomania”.

În schimb Marcel Ciolacu, președintele interimar al PSD, nu a dorit să comenteze această ipoteză a revenirii lui Ponta la vârful PSD.

Prietenii revenirii

Victor Ponta are de partea sa o serie de aliați social-democrați, care l-ar dori reîntors în PSD. Printre aceștia, Gabriela Firea este cel mai puternic prieten politic. Asta pentru că actualul primar al Capitalei știe că nu are nici cea mai mică șansă să rămână edilul Bucureștiului în cazul în care ProRomânia va veni cu un candidat cât de cât credibil la alegerile pentru primăria Bucureștiului, ne-a transmis un fost parlamentar ProRomania.

Grupul de la Cluj, deși aflat acum în linia secundă în PSD, ar vedea, de asemenea, cu ochi buni o reîntoarcere a lui Ponta în PSD, pentru că astfel Ioan Rus, liderul Pro Romania de la Cluj, ar putea reveni pe cai mari în tabăra social-democrată.

Marian Oprișan este și el deschis unei colaborări cu Victor Ponta, deși ”se teme că dacă Ponta ajunge iar la conducere liderii județeni vor fi iar marginalizați. Așa că Oprișan încearcă să meargă la două capete”, ne-a precizat un social-democrat apropiat de tabăra loială încă lui Liviu Dragnea.

Mulți parlamentari din PSD cred că și Miron Mitrea, actual consultant politic, ar încerca să-l impună pe Ponta înapoi în rândul social-democraților. Mitrea a jucat un rol important în propulsarea lui Ponta, în 2010, la conducerea PSD.

Dușmanii întoarcerii

Adversarii întoarcerii lui Ponta în PSD sunt mai numeroși și, momentan, mult mai puternici. În fruntea lor se află Paul Stănescu, baronul de Olt și secretarul general al partidului, cel care face practic cărțile acum în partid.

Acesta nu l-ar dori sub nicio o formă pe Victor Ponta înapoi la pupitrul PSD sau în interiorul partidului, chiar și pe o poziție de mâna a doua, ne-au transmis apropiați ai acestuia.

Cuplul Manda/Lia-Olguța Vasilescu, baroni de Dolj, Ionel Arsene, baronul de Neamț, Dragoș Benea de la Bacău sau “Mitică” Buzatu sunt alte nume grele care nici nu vor să audă de faptul că Ponta s-ar putea întoarce în PSD. Aceștia mizează pe Gabriela Firea să se impună drept lider PSD, dar fără Ponta în ecuație. Pe de alta parte, Firea își dorește o alianță electorală la alegerile locale alături de Pro România pentru a fi sigură că-și păstrează mandatul de primar general.

Nehotărâtul Ciolacu

Surprinzător, Marcel Ciolacu, actualul președinte al PSD, este nehotărât. L-ar dori pe Victor Ponta înapoi în PSD, dar nu în conducerea partidului. Totodată, Ciolacu își dă seamă că Ponta este mult mai periculos în afara PSD decât în interiorul partidului, susțin parlamentari social-democrați.

Mai ales în cazul în care PSD obține sub 25% la alegerile locale și parlamentare din acest an, atunci partidul s-ar prăbuși, probabil, la picioarele lui Ponta. ”Dacă partidul scoate rezultate dezastruoase la alegerile din acest an, majoritatea organizațiilor județene o să caute un nou lider, nu o să mai conteze opoziția lui Stănescu, a Olguței, a lui Arsene sau a altora. Asta pentru că liderii județeni știu că ei nu pot avea acces la resurse publice dacă partidul nu are un lider puternic care să tragă formațiunea politică în sondaje”, ne-a declarat un baron local din sud-estul țării.

”Momentan, Ciolacu nu pare să aibă mare intrare la public, nu este popular. Nu este perceput de oameni ca un lider puternic sau ca un lider carismatic, așa că el nu aduce partidului niciun procent cu imaginea sa. În schimb, Ponta poate aduce câteva procente, dar desigur și antagonizează definitiv un public care nu-l suportă. S-au făcut câteva analize în partid, iar Ponta este unul dintre numele care au fost luate în calcul atunci când s-a pus problema ca partidul să aducă nume noi care să ne tragă în alegeri”, ne-a mai declarat un lider PSD.

Subalternul Ponta

Poate și pentru că vrea să-și țină dușmanul aproape, Marcel Ciolacu încearcă de la începutul anului să-l convingă măcar de fațadă pe Victor Ponta să se întoarcă în PSD, însă pe o poziție onorifică din care să nu aibă acces la deciziile importante ale partidului.

Marcel Ciolacu a spus public chiar la începutul anului că, din punctul său de vedere, Ponta și ceilalți social-democrați care au plecat din partid sunt bineveniți înapoi pe Bulevardul Kiseleff, acolo unde este sediul central al formațiunii politice. „Eu nu consider că cei plecați în Pro România sunt nişte traseiști politici. Victor Ponta nu a plecat din PSD, a fost exclus, cum a fost exclus şi Sorin Grindeanu, şi Ţuţuianu sau Neacşu”, a afirmat Ciolacu după ce Mihai Tudose, și el fost premier PSD, a părăsit ProRomânia și s-a întors în tabăra lui Ciolacu.

Mai mult, chiar la conferința națională a ProRomânia din februarie, Ciolacu i-a lansat un îndemn direct lui Ponta să revină în PSD. ”Dacă mă uit în primele bănci, îmi văd prieteni, colegi de Parlament, foşti colegi din PSD şi îmi vin în minte cuvintele mamei mele când eu cu fraţii mei întârziam pe afară şi venea şi ne spunea: Hai, treceţi odată acasă”, a declarat Marcel Ciolacu, în debutul discursului său la Conferinţa anuală a Pro România.

Contact de PS News, Marcel Ciolacu a evitat să ne răspundă la cele două întrebări pe care i le-am adresat. Prima viza dacă mai dorește acum întoarcerea lui Victor Ponta în PSD, iar a doua întrebare se referea la poziția pe care i-ar oferi-o lui Ponta dacă acesta s-ar întoarce în partid.

Ponta spune că face politică de stânga mai bine în ProRomânia

Apropiații lui Victor Ponta susțin că liderul ProRomania a învățat să aibă răbdare, iar fostul premier e sigur că în maximum un an se va afla din nou în fruntea PSD-ului.

Două sunt argumentele fostului prim-ministru. PSD nu trece în sondaje de 25%, deși România trece printr-o criză majoră. Al doilea, partidul nu găsește lideri puternici pe care să-i promoveze.

Victor Ponta ne-a transmis, la rândul său, că în acest moment nu crede că va mai avea vreodată calitatea de membru PSD. Apropiații acestuia ne-au reamintit, însă, că fostul șef al social-democraților se răzgândește ușor.

”Eu sunt liderul ProRomania. Sunt foarte mulțumit și mândru de acest nou proiect politic. Voi avea mereu o mare recunoștință și respect pentru toți votanții PSD și pentru cei mai mulți dintre membrii și aleșii PSD. Am avut 15 ani în care am trecut prin multe lucruri – bune și rele – împreună. Dar nu voi mai fi niciodată membru PSD, cu atât mai puțin în funcții de conducere. Mă consider un om de centru stânga progresist și pot să mă manifest deplin în acest sens în ProRomania”, ne-a precizat acesta.

Crește în sondaje

Sondajele din ultima lună par să crească deschiderea liderilor locali ca PSD să fuzioneze cu ProRomania, iar Ponta să revină în conducerea partidului, așa cum ne-a spus și un deputat din Ardeal.

Partidul lui Victor Ponta, Pro România, ajunge la 8,2%, potrivit barometrului lunar realizat de IMAS la comanda Europa FM.

PNL a coborât la 33% în intențiile de vot pentru alegerile parlamentare, în vreme ce PSD a urcat puțin la 24,8%.
USR, al treilea partid ca pondere în preferinţele alegătorilor, e în scădere, creditat cu 10,8% din opţiunile de vot.

Articol realizat in parteneriat cu Clever News Center (clevernews.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *