Skip to content
Internațional

Joe Biden anunţă primele sancţiuni împotriva Rusiei: Este începutul unei invazii ruse în Ucraina

digi24.ro

Ieri Vladimir Putin a recunoscut două regiuni ale Ucrainei drept state independente și a presupus în mod bizar că aceste regiuni nu mai fac parte din Ucraina și din teritoriul său suveran. Pe scurt, Rusia tocmai a anunțat că rupe o bucată mare din Ucraina.

Noaptea trecută Vladimir Putin a autorizat dislocarea forțelor ruse în regiune, astăzi a presupus că aceste regiuni se întind de fapt mai mult decât cele două zone pe care le-a recunoscut, pretinzând zone mai mari care se află sub jurisdicția guvernului ucrainean”, a declarat marţi seară liderul de la Casa Albă.

Joe Biden a reiterat că sancțiunile le vor depăși pe cele instituite în 2014, anul în care în estul Ucrainei a izbucnit conflictul între separatiștii susținuți de Rusia și trupele Kievului, iar Moscova a anexat ilegal Peninsula Crimeea.

Voi începe să impun sancțiuni ca răspuns, mult peste pașii pe care noi și aliații noștri i-am implementat în 2014. Iar dacă Rusia merge mai departe cu această invazie, suntem pregătiți să mergem mai departe cu sancțiunile”, a adăugat președintele american.

Biden a afirmat că Putin a susţinut „în mod bizar” că cele două regiuni pe care le-a recunoscut ca state independente nu mai fac parte din Ucraina. „Acesta este începutul unei invazii ruse a Ucrainei”, a spus el, făcând referire la discursul lui Putin de luni şi la aprobarea Consiliului Federaţiei pentru trimitere de trupe în Donbas.

Biden spune că SUA vor colabora cu Germania pentru a se asigura că proiectul conductei Nord Stream 2 „nu va avansa”. Rusia va plăti un preţ şi mai mare dacă va continua agresiunea – inclusiv sancţiuni mai severe, avertizează el.

Biden a precizat că a păstrat legătura în mod constant cu liderii europeni, inclusiv cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. SUA, aliaţii şi partenerii săi au lucrat la unison, spune el. „Suntem uniţi în sprijinul nostru pentru Ucraina. Suntem uniţi în opoziţia noastră faţă de agresiunea rusă. Suntem uniţi în hotărârea noastră de a ne apăra alianţa NATO”, a spus preşedintele.

Biden a afirmat că nu are intenţia de a lupta cu Rusia, dar promite că va apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO. Potrivit News,ro, liderul de la Casa Albă a adăugat că nu ai nevoie de sânge decât dacă intenţionaţi să începi un război – făcând referire la dezvăluirile conform cărora Rusia şi-a făcut provizii de sânge în apropierea graniţei cu Ucraina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *