Skip to content
Internațional

Joe Biden cere Congresului SUA suplimentarea cu 20 de miliarde de dolari a ajutorului pentru Ucraina

digi24.ro

Președintele american Joe Biden solicită legislativului aprobarea unui alt ajutor militar de 20 de miliarde de dolari pentru Ucraina, sporind semnificativ contribuția SUA la lupta împotriva ocupației ruse, într-o declarație la Casa Albă. Ajutorul ar consta în armament, asistență cibernetică și pentru diverse atacuri chimice, biologice și nucleare.

Biden mai cere Congresului american aprobarea unui ajutor economic pentru Kiev de 8,5 miliarde de dolari și a altuia umanitar de 3 miliarde de dolari, precum și fonduri pentru a ajuta creșterea producției agricole americane și de minerale strategice, pentru a compensa impactul războiului din Ucraina asupra livrărilor globale. Solicitarea totală pentru cheltuieli suplimentare se ridică la 33 de miliarde de dolari. Ultima cerere suplimentară aprobată de Congresul SUA în martie a fost de 13,6 miliarde de dolari.

Noua asistență militară pe care o va finanța Congresul va include, potrivit The Guardian: mai multă artilerie, vehicule blindate, precum și rachete antitanc și sisteme antiaeriene; ajutor la dezvoltarea capacităților de război cibernetic ale Ucrainei; schimburi de informații; sprijin pentru creșterea capacității Ucrainei de a produce muniție; asistență pentru dezamorsarea minelor terestre și a altor explozivi și asistență în apărarea Ucrainei împotriva atacurilor chimice, biologice și cu bombe cu fragmentație; asistență pentru dezamorsarea minelor terestre, a dispozitivelor explozive improvizate și a altor resturi explozive de război și asistență pentru guvernul Ucrainei în abordarea amenințărilor legate de materialele chimice, biologice, radiologice și nucleare.

Potrivit sursei citate de TVR, pachetul de propuneri pe care administrația îl trimite Congresului include, de asemenea, asistență din partea Departamentului de justiție în urmărirea oligarhilor de la Kremlin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *