Skip to content
Internațional

Joe Biden spune că Rusia nu ar trebui declarată „stat sponsor al terorismului”

digi24.ro

Președintele american Joe Biden a spus că Rusia nu ar trebui să fie declarată stat sponsor al terorismului, etichetă pe care Ucraina a promovat-o de când a început invazia rusă invaziei ruse. Declarația președintelui american vine după ce Moscova a amenințat luna trecută că va rupe legăturile cu Statele Unite dacă Washingtonul va adopta o astfel de poziție, notează Reuters.

Întrebat dacă Rusia ar trebui să fie desemnată ca stat sponsor al terorismului, Biden a spus reporterilor de la Casa Albă: „Nu”.

În luna aprilie, cotidianul american Washington Post transmitea că președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut unapel direct către Joe Biden pentru ca SUA să desemneze Rusia drept stat sponsor al terorismului, una dintre cele mai puternice și de amploare sancțiuni din arsenalul SUA.

Declarațiile liderului de la Casa Albă vin după ce la jumătatea lunii august, Rusia a avertizat că posibila plasare a țării pe lista statelor care sponsorizează terorismul a Departamentului de Stat al SUA ar putea fi un „punct fără întoarcere” diplomatic și ar putea declanșa o ruptură totală a relațiilor dintre cele două țări.

„Nu aș vrea să intru în speculații ipotetice despre ce este posibil și ce nu este posibil în actuala situație tulbure, când occidentalii în frunte cu Statele Unite au călcat în picioare dreptul internațional și tabuurile absolute în practica diplomatică. Aș dori să menționez inițiativa legislativă aflată în discuție în prezent în Congresul SUA de a declara Rusia „țară sponsor al terorismului”, spunea Alexander Darciev, directorul Departamentului pentru America de Nord din Ministerul rus de Externe, într-un interviu acordat agenției de presă TASS.

Anterior declarației lui Darciev, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a transmis la începutul lunii august că Recunoaşterea Rusiei de către Washington ca „sponsor al terorismului” ar putea conduce la ruperea relaţiilor diplomatice cu Statele Unite.

„Legiuitorii americani (…), după ce au trecut prin toate instrumentele de sancţiuni disponibile anti-ruse (…) care în general s-au dovedit ineficiente, au început deja să dezvolte arme atât de puternice precum, în opinia lor, declararea Moscovei (…) ca +sponsor al terorismului+. O astfel de aplicare a propriei legislaţii, contrară dreptului internaţional, poate fi văzută de senatori şi congresmeni ca un fel de pedeapsă teribilă, capabilă să forţeze Rusia să trăiască în conformitate cu ordinea mondială bazată pe reguli, inventată de Statele Unite”, a declarat Zaharova.

La 28 iulie, Senatul SUA a cerut Departamentului de Stat să recunoască Rusia ca „stat sponsor al terorismului” din cauza acţiunilor în Cecenia, Georgia, Siria şi Ucraina. Rusia este acuzată că a desfăşurat o campanie de terorism şi de utilizare a forţei împotriva civililor din aceste ţări.

Şeful diplomației americane, Antony Blinken, a declarat că recunoaşterea Rusiei ca sponsor al terorismului va distruge „ultimele rămăşiţe de diplomaţie” dintre Moscova şi Washington, potrivit The New York Times.

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor a Congresului SUA, Nancy Pelosi, a menţionat că dacă această decizie nu este luată de Departamentul de Stat, Congresul va iniţia independent procedura, informează digi24.ro.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *