Skip to content
Internațional

Joe Biden vizitează Coreea de Sud şi Japonia în mai

digi24.ro

Preşedintele american, Joe Biden, va vizita Coreea de Sud şi Japonia în perioada 20-24 mai, a anunţat Casa Albă miercuri, într-un context de tensiuni cu China şi Coreea de Nord, transmite AFP.

Călătoria va avea ca scop „aprofundarea legăturilor dintre guvernele noastre, economiile noastre şi popoarele noastre” şi „va face să progreseze angajamentul ferm” al Statelor Unite în favoarea unei regiuni Asia-Pacific „libere şi deschise”, potrivit unui comunicat.

Joe Biden se va întâlni cu noul preşedinte sud-coreean, Yoon Suk-yeol, care îşi începe mandatul la 10 mai, şi cu premierul japonez Fumio Kishida.

La Tokyo, el va avea o reuniune cu liderii ţărilor membre ale Quad, alianţa Statelor Unite cu Australia, India şi Japonia. Iniţiată în 2007, această alianţă informală a fost relansată în 2017 pentru a contracara influenţa chineză.

Administraţia Biden consideră regiunea Asia-Pacific drept centrul politicii sale externe şi de apărare pentru a contracara expansiunea Chinei pe care o acuză în special că doreşte să controleze rutele comerciale internaţionale.

Primele două mari economii ale lumii se înfruntă din cauza comerţului, drepturilor omului şi a ceea ce liderul de la Casa Albă numeşte mai larg lupta dintre autocraţii şi democraţii.

La rândul său, Coreea de Nord a efectuat în acest an o serie fără precedent de teste de arme în opoziţie cu sancţiunile, în special lansarea unei rachete balistice intercontinentale cu rază completă de acţiune (ICBM), stârnind îngrijorarea comunităţii internaţionale.

Temerile legate de China ori testele Coreei de Nord au fost, însă, eclipsate de la sfârşitul lunii februarie de invazia rusă a Ucrainei.

India şi multe ţări din regiune se tem că, din cauza crizei ucrainene, Washingtonul îşi va pierde interesul pentru regiunea Asia-Pacific, informează agerpres.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *