John Kerry, despre pericolul major din 2024: Va fi mai rău. Trebuie să ne mișcăm cu rapiditate!

john kerry
foto: john kerry

Una dintre marile personalități americane, John Kerry, fost secretar de stat, actual reprezentant special al președintelui american Joe Biden pentru probleme climatice, a acordat un interviu pentru Antena 3 CNN și recunoaște deschis că anul 2024 va fi mai rău decât 2023.

„Nu luptăm suficient împotriva cauzelor care generează încălzirea globală. Nimeni nu poate spune cu precizie unde se află punctul critic, dar secretarul ONU a fost o voce puternică și importantă în tragerea semnalului de alarmă cu privire la pericolul în care ne aflăm. În toată lumea au loc fenomene terifiante, incendii, inundații, nivelul incredibil de precipitații, seceta, canicula. A fost cel mai călduros an. Ce spunem și eu și secretarul general ONU și alții e că acesta e momentul să facem ceva.

Este momentul oportun să răsucim situația, facem progrese și chiar vedem că începem să se întâmple lucruri interesante. Am fost încântat să pot ajunge aici, în România, unde președintele Iohannis a convocat o discuție importantă cu oameni care se alătură inițiativei privind nucleare modulare de dimensiuni reduse care ar putea avea un impact important în furnizarea de energie curată, un tip de energie importantă pentru industrie și activitățile civile. Cred că am început să spargem gheața. Trebuie să facem mai mult pentru că suntem în urmă”, a spus John Kerry.

Întrebat dacă în următorii ani s-ar putea îmbunătăți situația climatică, fostul secretar de stat a spus:

„Din păcate răspunsul e că nu poți face schimbări în sens atât de rapid. Poți să inversezi tendința, dar anul viitor va fi mai rău ca anul ăsta, iar acest an a fost mai rău ca anul precedent. Răspunsul simplu e că trebuie să ne mișcăm cu toată rapiditatea posibilă pentru a obține obiectivele stabilite științific. Oamenii de știință ne-au spus că trebuie să reducem emisiile efectului de seră cu 45%. Iar apoi trebuie să ajungem la zero emisii, zero net până în 2050.

Știința spune că și dacă ne mișcăm repede, dacă începem să folosim energie curată și energie regenerabilă și reducem emisiile, de exemplu nu trebuie să se mai construiască nici o centrală electrică ce folosește huilă ca energie, nicăieri, aceștia sunt pașii pe care trebuie să-i facem”, a mai spus John Kerry.

Întrebat cum putem atinge aceste obiective:

„Putem să le atingem pentru că avem tehnologiile. În prezent, energia eoliană e cu 50% mai ieftină, comparat cu acum câțiva ani. Energia solară e cu 80% mai ieftină decât în urmă cu câțiva ani. Statele își dau seama că pot folosi energie regenerabilă și curată, care e de tip nuclear sau alte tipuri, hidrogen, sau altele. Putem realiza asta dacă avem putere de voință, dacă luăm decizia de a merge pe acest drum nou în viitor. Nu trebuie să ne temem de asta. Economiile noastre au mai trecut prin tranziții în trecut. De exemplu, revoluția industrială.

Această tranziție va fi mai masivă și mai benefică pentru economia noastră decât a fost revoluția industrială. Va face ca viața să fie mai curată pentru că vom reduce praful, poluanții din atmosferă. Acum pierdem 8 milioane de oameni pe an din cauza calității aerului, e o nebunie! Putem avea aer curat, apă curată, putem avea aranjamente de securitate mai sigure pentru țările noastre”, a mai menționat John Kerry.

Întrebat care este mesajul cu privire la consecințele războiului din Ucraina:

„Guvernul Ucrainei m-a rugat să fac parte dintr-o comisie sau dintr-un proiect de a evalua distrugerea mediului înconjurător provocată de război. Evident, distrugerile sunt enorme. Brutalitatea e îngrozitoare. Războiul nu este doar ilegal și neprovocat, ci este și criminal. Aceste distrugeri ale mediului își vor găsi locul în viitor în acuzații grave.

Noi suntem deja în discuții cu oamenii pentru ziua în care acest război se poate încheia și efortul de reconstruire să înceapă și să se deruleze fără întreruperi. Ucraina poate fi construită, de asemenea, și mai cu energie, mai curată și mai puternică. Oportunitățile vor fi enorme pentru Ucraina, datorită banilor pe care îi primește. Această reconstrucție poate fi făcută în moduri care respectă mediul înconjurător și țin cont de problema crizei climatice.

Chiar și Ucraina, cu toată grozăvia care există azi, dacă vine o zi, cândva, curând sperăm, când războiul se poate încheia oportunitățile de a reconstrui vor fi gigantice, iar Ucraina poate să fie puternică și un exemplu pentru lume, cu privire la ce poate face pentru a crea o nouă economie”, a mai menționat John Kerry.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: