Jordan Bardella, președintele formațiunii franceze de extremă dreapta Rassemblement National, a insistat, luni, că va menține sprijinul țării sale pentru Ucraina dacă va ajunge prim-ministru, relatează Agerpres.
El a reiterat însă că se va opune trimiterii de trupe franceze şi de rachete cu rază lungă de acţiune în țara atacată de Rusia.
Bardella a făcut declarațiile în timpul prezentării programului său electoral la Paris, după afirmații similare în cursul săptămânii trecute.
„Sunt în favoarea ideii ca sprijinul logistic şi în echipamente de apărare pentru Ucraina să poată continua. Linia roșie se menține însă în ceea ce privește trimiterea de rachete cu rază lungă sau de echipament militar care ar putea avea consecințele unei escaladări.
Mă refer la sisteme ce ar putea lovi direct orașele ruse. Eu cred că asta va crea condiții pentru o co-beligeranță (participare la război, n.r.) a Franței și pentru o escaladare în fața unei puteri nucleare”, a declarat Bardella.
Bardella promite „să fie atent” la ingerințele Rusiei
Președintele Rassemblement National a dat, de asemenea, asigurări că va fi „extrem de vigilent” în fața „tentativelor de ingerință ale Rusiei”.
„Consider Rusia o amenințare multidimensională atât pentru Franța, cât și pentru Europa. Voi fi extrem de vigilent la tentativele de ingerință ale Rusiei, dar și ale tuturor statelor și puterilor din lume”, a spus Bardella.
El a deplâns faptul că Moscova „contestă interesele franceze” asupra „zonelor de influență istorică” în Africa, Marea Neagră sau în teritoriile franceze de peste mări.
RN s-a detașat în fața stângii și a centriștilor
Campania pentru alegerile legislative din Franța a departajat blocurile politice și a marcat detașarea de pluton a forțelor de extremă dreapta.
Astfel, Rassemblement National (RN) și aliații săi sunt în fruntea preferințelor electoratului francez înaintea primului tur al alegerilor parlamentare, care va avea loc pe 30 iunie.
RN este cotat cu 35,5% din voturi, potrivit unui sondaj Ipsos publicat duminică.
Sondajul, realizat în perioada 19-20 iunie, mai arată că alianța stângii, Noul Front Popular, FNP, se află pe locul al doilea, cu 29,5% din voturi.
Alianța centristă a președintelui Emmanuel Macron se clasează abia pe locul al treilea, fiind cotată cu 19,5% din sufragii.
Aliații lui Macron au decis să renunțe la afișele electorale cu chipul președintelui, din cauza potențialului risc de a pierde, în continuare, electorat.
Comentatorii politici din Hexagon estimează că, în pofida unui previzibil succes la alegerile legislative, al căror al doilea tur va avea loc pe 7 iulie, este puțin probabil ca RN să adune suficiente mandate pentru o majoritate absolută în Parlament.
Emmanuel Macron a convocat scrutinul anticipat după înfrângerea zdrobitoare a alianței sale la alegerile europene de la începutul acestei luni, în pofida riscului evident de a aduce extrema dreaptă la putere.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News