Josep Borrell: Rebeliunea Wagner scoate la suprafață vulnerabilitățile sistemului lui Putin

EUROPARL.EUROPA.EU/ Josep Borrell
Sursă foto : EUROPARL.EUROPA.EU/ Josep Borrell

Rebeliunea eșuată a grupării de mercenari Wagner în Rusia a scos la iveală fisuri în puterea militară a Moscovei caute de războiul din Ucraina, a apreciat luni Înaltul Reprezentat la UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell.

”Ceea ce s-a întâmplat în acest weekend arată că războiul împotriva Ucrainei fisurează puterea Rusiei și afectează sistemul politic al acesteia”, a declarat Josep Borrell la o reuniune a miniștrilor de externe din Uniunea Europeană, găzduită de Luxemburg, conform Politico Europe.

”Monstrul pe care Putin l-a creat îl mușcă acum, monstrul acționează împotriva creatorului său”, a adăugat Borrell.

Actuala criză din Rusia a început vineri, după ce șeful Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, cândva un apropiat al lui Putin, a acuzat forțele rusești că au vizat trupele Wagner în atacuri cu rachete. Prigojin și forțele sale au preluat controlul asupra orașului Rostov pe Don, un oraș din apropierea graniței cu Ucraina, și au pornit spre Moscova.

Revolta s-a încheiat înainte de sfârșitul de săptămână, după ce Prigojin și-a oprit înaintarea – din motive care rămân neclare – și a ajuns la o înțelegere care îi impune să părăsească Rusia.

În armonie cu reacțiile europene prudente de peste weekend, Borrell a subliniat luni că ”nu este un lucru bun să vezi că o putere nucleară precum Rusia poate intra într-o fază de instabilitate politică”.

Mai mulți miniștri de externe care au sosit la reuniune au subliniat că revolta este o problemă internă a Rusiei, dar au punctat necesitatea ca UE să se unească mai mult ca niciodată pentru a sprijini Ucraina.

Ministrul estonian de externe, Margus Tsahkna, a remarcat că problema este o ”chestiune internă”, dar a adăugat: ”Occidentul va rămâne unit – este foarte important să ne concentrăm acum pe sprijinirea Ucrainei”.

Noul ministru finlandez de externe, Elina Valtonen, care și-a preluat funcția săptămâna trecută, a subliniat, de asemenea, că acesta este ”un eveniment intern rusesc”.

”Este prea devreme pentru a spune unde va duce acest lucru… dar este destul de evident că evenimentele din weekend vor avea un efect continuu asupra modului în care Putin este văzut pe plan intern, dar și asupra modului în care Rusia este văzută din exterior”, a declarat Valtonen.

O reacție în aceeași notă pare să vină și de peste ocean, din partea Statelor Unite, care au apreciat, prin vocea secretarului lor de stat, Antony Blinken, că ”încă nu am văzut actul final”.

Haosul din timpul weekendului a marcat cea mai mare agitație internă pe care a cunoscut-o Rusia de când liderii comuniști revanșiști l-au răsturnat pentru scurt timp pe președintele sovietic Mihail Gorbaciov în 1991. Acea lovitură de stat a eșuat rapid din cauza opoziției lui Boris Elțîn și a altora. Câteva luni mai târziu, Gorbaciov a dizolvat Uniunea Sovietică.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: