Josep Borrell se va deplasa în #Ucraina în prima jumătate a lunii februarie

EUROPARL.EUROPA.EU/ Josep Borrell
Sursă foto : EUROPARL.EUROPA.EU/ Josep Borrell

Bruxelles – Trimisul special al AGERPRES, Tudor Martalogu, transmite: Şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, se va deplasa în prima jumătate a lunii februarie în Ucraina, a anunţat el la finalul primului Consiliu Afaceri Externe (CAE) oficial din mandatul preşedinţiei belgiene a Consiliului UE.

”Voi merge în Ucraina în prima sau în a doua săptămână din februarie”, a afirmat Borrell în conferinţa de presă desfăşurată după încheierea reuniunii.

El a adăugat că miniştrii europeni de externe au fost de acord că ”este momentul pentru a face mai mult şi mai rapid pentru a ajuta Ucraina”, în contextul în care ”(preşedintele rus Vladimir) Putin îşi continuă agresiunea, inclusiv prin lansarea unor drone şi rachete” asupra oraşelor ucrainene.

Josep Borrell le-a prezentat participanţilor un document de lucru ce are în vedere trecerea la o nouă fază a sprijinului european pentru Kiev – Fondul de asistenţă pentru Ucraina.

La începutul reuniunii CAE, miniştrii de externe din UE au avut un schimb informal de opinii cu omologul lor ucrainean Dmitro Kuleba, prin videoconferinţă. Discuţia a avut drept bază angajamentele în materie de securitate pe termen mai lung şi sprijinul militar acordat Ucrainei.

Liderii statelor UE i-au cerut constant Rusiei să înceteze imediat acţiunile militare, să-şi retragă necondiţionat toate forţele şi echipamentele militare din Ucraina şi să respecte deplin integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei.

Ca răspuns la agresiunea militară, Uniunea Europeană a extins masiv sancţiunile împotriva Rusiei, adăugând un număr semnificativ de persoane şi entităţi pe lista sancţiunilor şi adoptând măsuri restrictive fără precedent. Blocul comunitar european a dat dovadă de solidaritate şi i-a oferit Ucrainei sprijin umanitar, politic, financiar şi militar.

La 18 decembrie 2023, Consiliul a adoptat al 12-lea set de măsuri restrictive economice şi individuale având în vedere continuarea războiului de agresiune dus de Rusia împotriva Ucrainei.

Măsurile se referă la sectoare cu valoare ridicată ale economiei ruse şi fac dificilă eludarea sancţiunilor UE. Ele includ interdicţii privind diamantele, inclusiv bijuteriile, clauza „fără Rusia” (o clauză nouă care se aplică exportatorilor din UE şi care interzice reexportul către Rusia şi reexportul în vederea utilizării în Rusia a anumitor produse), controale şi restricţii referitoare la importuri şi exporturi, asigurarea respectării plafonului preţului petrolului, interdicţii privind fierul şi oţelul.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL