Skip to content
Societate

Judecătoarea Camelia Bogdan, exclusă din magistratură, câștigă la CEDO procesul cu statul român

youtube.com
" "

Judecătoarea Camelia Bogdan, cea care l-a condamnat pe Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare și care a fost exclusă din magistratură , a câștigat procesul intentat statului român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care a constatat că i-au fost încălcate mai multe drepturi, în procedurile de cercetare disciplinară. Camelia Bogdan a dat stat român în judecată pentru decizia de excludere a sa din magistratură, luată în 2017 de Secţia pentru Judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii.

CEDO a decis încălcarea art 6 al Convenției Europene a Drepturilor Omului privind dreptul la un proces echitabil.

" "
" "

Curtea a decis ca statul român să îi plătească Cameliei Bogdan despăgubiri de 8.000 de euro, față de 100.000 de euro, cât ceruse.

Consultă aici decizia CEDO

Judecătoarea Camelia Bogdan a fost sancţionată disciplinar cu excluderea din magistratură, printr-o hotărâre a Secţiei pentru Judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii din 8 februarie 2017, pentru încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilități și interdicții privind judecătorii și procurorii. Totodată, s-a dispus şi suspendarea judecătoarei din profesie, până la rămânerea definitivă a acestei sancţiuni.

Prin cererea adresată CEDO, Camelia Bogdan a invocat încălcări ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului (art. 6 şi art. 8 din Convenţie), sub aspectul absenţei prescripţiei răspunderii disciplinare, interdicţiei automate de exercitare a profesiei până la soluţionarea definitivă a cauzei disciplinare şi imposibilităţii de a contesta această interdicţie prin nereglementarea internă a unei căi de atac împotriva măsurii suspendării din profesie, în fapt lipsa de acces la o instanţă de judecată, precum şi divulgarea către presă, de către autorităţi a informaţiilor confidenţiale privind procedura disciplinară, scrie Hotnews.ro

Asociaţia „Iniţiativa pentru Justiţie” atrăgea atenția recent că legislaţia internă permite şi în prezent ca, prin secţiile sale disciplinare, Consiliul Superior al Magistraturii să dispună ca măsură executorie şi fără posibilitate de contestare suspendarea magistraţilor din profesie, până la soluţionarea definitivă a cauzei disciplinare.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *