Fosta judecătoare care a inițiat valul de acțiuni în instanță împotriva CCR a cerut în instanță anularea adeverinței CNSAS de necolaborare cu Securitatea a lui Crin Antonescu.
Lăcrămioara Axinte, fostă judecătoare la Tribunalul Botoșani, încearcă să forțeze eliminarea din cursa electorală a candidatului coaliției de guvernare, Crin Antonescu. Axinte a ajuns cunoscută după ce a avut ideea de a lansa un adevărat asalt asupra instanțelor cu plângeri împotriva hotărârii CCR de anulare a alegerilor.
Lăcrămioara Axinte vrea să oblige CNSAS să-i pună la dispoziție tot dosarul în care Crin Antonescu a oferit Securității o notă informativă
De această dată Lăcărămioara Axinte a cerut Curții de Apel București să anuleze adeverința obținută de Crin Antonescu de la CNSAS prin care se atestă că liberalul nu a făcut poliție politică. Documentul emis la data de 10 aprilie 2025 a fost redactat după ce Consiliul a identificat o declarație dată de Antonescu într-un dosar de cercetare informativă despre un coleg, C.Ș., care ar fi încercat să fugă din țară.
Judecătoarea pensionară scrie în cererea adresată Curții de Apel București că pentru a înțelege mai bine calitatea lui Crin Antonescu în relația cu Securitatea comunistă, CNSAS ar fi trebuit să facă publice toate înscrisurile din dosarul informativ care îl viza pe C.Ș.
”Pentru a înțelege scopul declarației date și intenția pârâtului de colaborare cu Securitatea, pentru urmărirea informativă a numitului C.Ș. și eventual a altor persoane din anturajul pârâtului, care trebuie clarificate, este necesar ca toate înscrisurile din dosarul fond informativ nr. I 1068594 (FI 12275/TL) să fie atașate la dosarul cauzei”, scrie judecătoarea în cerere.
Fosta judecătoare crede că Antonescu a dat și alte declarații la Securitate
Lăcrămioara Axinte susține că liberalul a oferit voluntar informații despre un coleg asupra căruia, cel mai probabil, au fost exercitate ”presiuni (agresiuni) fizice și/sau psihice de către organele de securitate sau miliție”.
”Totodată având în vedere ultimul paragraf din declarația olografă: “Vă relatez că am posibilitatea să exercit influență pozitivă asupra acelui în cauză, are încredere în mine, mă consultă”, cel mai probabil această declarație a pârâtului Antonescu Crin George Laurențiu este o declarație premergătoare unei colaborări viitoare cu Securitatea”, mai arată judecătoarea.
Axinte spune că în intervalul de doi ani, de la data declarației până la căderea comunismului, este posibil ca Antonescu să fi făcut ”mai multe acte de colaborare cu Securitatea, care au vizat îngrădirea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului”.
Reclamanta susține că CNSAS a citat incomplet din Ordonanța de Urgență pe care și-a întemeiat decizia de necolaborare cu Securitatea în cazul lui Crin Antonescu. Ea susține că sensul textului ordonanței se referă la persoanele care au dat declarații politice în propria cauză nu pot fi considerate colaboratori ai Securității. Ceea ce nu este cazul lui Crin Antonescu, declarația acestuia făcând parte din dosarul unui coleg.
”Această declarație este o declarație de colaborare cu Securitatea, prin care au fost denunțate activități contrare regimului totalitar comunist și aceasta viza îngrădirea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, dar și ascunderea cel mai probabil a abuzurilor fizice la care a fost supus numitul C.Ș. din partea organelor de Securitate sau Miliției cu atribuții pe linie de Securitate”, a mai arătat Lăcrămioara Axinte.
Axinte a îndemnat susținătorii lui Călin Georgescu să depună cât mai multe cereri de suspendare a hotărârii CCR de anulare a alegerilor
Curtea de Apel București a respins cererea Lăcrămioarei Axinte, pe motiv că a fost tardiv formulată. Mai exact, fosta judecătoare ar fi trebuit să conteste adeverința CNSAS în cel mult 48 de ore de la data publicării pe internet a documentului. Decizia a fost luată de magistrați joi, 25 aprilie 2025, la câteva ore după ce Curtea de Apel Ploiești a admis cererea de anulare a executării Hotărârii nr 32/06.12.2024, formulată de o femeie din Dâmbovița după un model făcut public pe Internet de Lăcrămioara Axinte.
Sute de persoane au dat în judecată Curtea Constituțională, în întreaga țară, după ce Axinte a pus la dispoziția susținătorilor lui Călin Georgescu modelul de plângere în nume personal.
”Mi-a venit ideea să punem pe masa mai multor judecători de curte de apel din România. Până acum s-au pronunțat mai mulți judecători. Asta a fost ideea, care mi s-a părut excepțională să trimitem pe masa cât mai multor judecători din România (…)
Fiecare român și-a formulat în nume propriu, singur, eu le-am pus la dispoziție numai modelul (Campania electorală trebuie întreruptă, n.red.) Da, aceasta este consecința. Suspendarea este executorie (…) Sunt mândră că sunt contemporană cu acest judecător (Vasile Alexandru, de la Curtea de Apel Ploiești, singurul până în prezent care a aprobat o plângere din cele peste 100 depuse și a dispus anularea deciziei CCR, n.red.)”, a declarat Lăcrămioara Axinte la Realitatea TV
Candidații sunt obligați să aibă un dosar curat la CNSAS
Decizia referitoare la Crin Antonescu nu este definitivă și a fost atacată cu recurs de Lăcrămioara Axinte. În situația în care cererea ar fi admisă, Crin Antonescu n-ar mai avea dreptul să candideze la alegerile prezidențiale. Autoritățile electorale nu pot valida candidaturile în lipsa unui aviz din partea CNSAS prin care se atestă că aleșii nu au colaborat cu Securitatea și nu au făcut poliție politică.
Crin Antonescu a prezentat public declarația dată la Securitate în anul 1988, la care s-a referit CNSAS când a dat verdict de necolaborare cu poliția politică comunistă. El a explicat că nu există o altă formă de colaborare sau contract între el și Securitate.
Ștefan Costache, amicul anchetat de Securitate, a dezvăluit, la rândul lui, că dacă ar fi fost trădat de Antonescu, cel mai probabil n-ar fi mai putut să fugă din țară.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News