Skip to content
Politică

Judecător CCR, adus la DNA. Suspiciunile procurorilor la adresa lui Toni Grebla

Un judecător al Curţii Constituţionale a fost adus la DNA.

Astfel, judecătorul Curţii Constituţionale, fost senator în Parlamentul României, Toni Greblă, a fost adus cu mandat la DNA. Este vorba despre un dosar de trafic de influenţă, potrivit unor surse judiciare.

În acelaşi timp, în acelaşi caz este cercetat şi Ion Bircină.

În perioada 2010-2015, când se afla în funcţia de senator în Parlamentul României, Toni Greblă ar fi primit cu titlul de foloase necuvenite mai multe bunuri din partea lui Ion Bircină, în echivalentul a 57 000 de euro.

Sursele citate  de B1 TV au explicat că în perioada 2010 – 2015, Greblă aflat în exercitarea funcţiei de senator în Parlamentul României (până la data de 18.12.2013, când şi-a început mandatul de judecător la Curtea Constituţională) şi ulterior judecător la Curtea Constituţională, a pretins şi primit de la Bîrcină, cu titlu de foloase necuvenite, următoarele:

în perioada 2010 – 2015, folosinţa gratuită, service-ul şi asigurarea pentru autoturismul marca BMW Serie 5 (înmatriculat succesiv pe SC Hermes Comimpex SRL, SC Agena Systems S.R.L., SC Electric Service Orient SRL şi SC ELECTRO CONSTRUCT SYSTEM S.R.L. – firme controlate de Bîrcină), în echivalent de 56.070 euro;
în perioada 2010 – 2015, folosinţa gratuită a postului telefonic înregistrat pe SC Power Plus SRL.
în 02.11.2011, suma de 1.200 lei (echivalentul a două rochii de damă, cadou pentru soţia sa);
în octombrie 2012, materiale electorale pentru campania electorală privind alegerile parlamentare: şase capsatoare, 150.000 de capse, 2/3 km de cordelină de 6 şi alte materiale, toate pentru lipirea a 20.000 de afişe şi alte materiale electorale.
Surslee au explicat că foloasele necuvenite au fost primite în schimbul promisiunii de a interveni şi determina diferiţi funcţionari publici să îndeplinească şi să urgenteze îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuţiile acestora de serviciu, în folosul firmelor controlate de Ion Bîrcină , cu interese în domenii de activitate diversă (energie, transport, fier vechi ş.a.).

Pe de altă parte, sursele au explicat că în perioada 2010 – 2015, Greblă aflat în exercitarea funcţiei de senator în Parlamentul României (până la data de 18 decembrie 2013, când şi-a început mandatul de judecător la Curtea Constituţională) şi ulterior judecător la Curtea Constituţională, a exercitat în fapt activităţi specifice calităţilor de asociat (perceperea de dividende), administrator (reprezentarea societăţii) şi director general (activităţi comerciale), astfel cum sunt reglementate de Legea nr.31/1990 modificată, în mod ocult şi prin interpuşi, încălcând dispoziţiile de incompatibilitate prev. de art.102 lit.b şi c rap. la art.110 şi art.82 alin.1 lit.a din Legea nr.161/2003 (privind incompatibilităţile judecătorului de la Curtea Constituţională şi senatorului).

în mod neîntrerupt, Greblă a desfăşurat activităţi comerciale direct şi prin interpuşi şi a exercitat calităţile de asociat, respectiv administrator / director general, în legătură cu ferma agricolă situată în com. Teleşti, satul Şomăneşti (tarlaua 100, parcela 1), jud. Gorj şi respectiv SC Electra Balistic.R.L. (societate la care fiii săi, au calitatea de asociaţi cu câte 2% fiecare, iar Mihai Prundianu este asociat cu 57%), având ca obiect principal de activitate producţia de energie electrică).

Conform declaraţiilor de avere, Greblă nu recunoaşte existenţa vreunor venituri sau proprietăţi în legătură cu ferma de creştere a struţilor din comuna Teleşti.

Din înscrisurile de la dosar rezultă că ferma agricolă din comuna Teleşti, satul Şomăneşti, se află pe un teren al căror acte de proprietate (titlul de proprietate 101601/10.11.1992, Hotărârea nr.161/14.09.1992) pe numele– soacrei lui Greblă – au fost semnate de către Greblă, în calitate de prefect al jud. Gorj la acea dată şi respectiv de preşedinte al Comisiei judeţene pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor, informeaz[ evz.ro.

Sursă foto rador.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *