Skip to content
Politică

Judecător CCR comentează cazul lui Iohannis

Toni Greblă, judecător CCR, a declarat, joi, că în cazul în care Klaus Iohannis va fi declarat incompatibil după obţinerea mandatului de preşedinte al României, „Parlamentul şi CCR vor trebui să adopte soluţiile constituţionale cele mai adecvate”.

„În etapa în care ne găsim astăzi, candidaturile au rămas definitive, buletinele de vot au fost tipărite astfel încît alegerile din 2 noiembrie se vor desfăsura conform cu ceea s-a hotărât de către BEC şi CCR a confirmat. Va urma validarea rezultatelor alegerilor în primul tur de scrutin şi organizarea celui de al doilea tur de scrutin între primii doi candidaţi clasaţi. Ce se poate întâmpla, putem imagina multe ipoteze. Eu nu pot să mă antepronunţ pe niciuna dintre ele „, a declarat Toni Greblă, la România TV.

Întrebat ce s-ar întâmpla dacă un candidat s-ar retrage din cursă, Greblă a refuzat să spună, explicând că aceasta ar însemna „imixtiune în campania electorală”.

Greblă a admis însă că nu există prevedere legală care să stabilească ce ar urma să se întâmple dacă un candidat se retrage şi dacă e declarat automat câştigător cel de pe locul al doilea.

Întrebat ce se întaâmplă dacă un candidat iese preşedinte şi ulterior se decide că nu poate ocupa o funcţie publică, judecătorul CCR a arătat: „Multe situaţii se pot întâmpla. Nu vrem să avansăm o minimă dezbatere pe această temă pentru că ar însemna să intervenim în competiţia electorală. Dacă va exista o asemenea situaţie, există Parlamentul şi CCR care vor trebui să adopte soluţiile constituţionale cele mai adecvate”.

„Ultimul rol pe care îl are CCR este de a-i valida mandatul preşedintelui ales. Parlamentul are şi el la îndemână procedura suspendării şi a destituirii preşedintelui, dar acestea le examinez numai din punct de vedere teoretic”, a conchis Greblă.

Traian Băsescu a declarat, joi, că, în cazul în care Klaus Iohannis ar câştiga alegerile, o decizie a ICCJ prin care se va constata incompatibilitatea liberalului va suspenda exercitarea mandatului de preşedinte al României.

„Îmi pare rău pentru români că au de ales între o marionetă a PSD şi un alt candidat care, din păcate, din dorinţa de a parveni în funcţii cu orice preţ, nu a ţinut cont că asupra lui plana riscul incompatibilităţii care se poate manifesta inclusiv după începerea mandatului. O decizie a instanţei de incompatibilitate după validarea mandatului şi după inceperea exercitării funcţiei suspendă exercitarea funcţiei de către preşedinte”, a precizat Traian Băsescu.

Cererea prin care Agenţia Naţională de Integritate (ANI) care preschimbarea termenului din dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis va fi judecată luni de instanţa supremă.

 

Citeste mai mult pe RTV.NET: http://www.romaniatv.net/alegeri-prezidentiale-2014-ce-spune-toni-grebla-judecator-ccr-despre-cazul-klaus-iohannis_178816.html#ixzz3GyqsVudN

2 comentarii la “Judecător CCR comentează cazul lui Iohannis

  1. stati linistiti daca Iohannis va fi gasit incompatibil , nu va fii nevoie sa tipariti alte buletine de vot , il taiem cu pixul de acolo :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *