Skip to content
Politică

Judecător UNJR: „România ar putea fi obligată să recunoască Parteneriatul Civil între persoanele de același sex”

Un membru din conducerea Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR) consideră că România ar putea fi obligată să recunoască Parteneriatul Civil între persoanele de același sex, după ce Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a obligat Italia să se pronunțe în acest sens.

Judecătoarea Dana Gârbovan de la Curtea de Apel Cluj, aflată în conducerea Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR), consideră că România se află într-o situație similară cu cea din Italia, transmite b1.ro.

Cred că suntem şi noi într-o situaţie similară, în care e un vid legislativ pe această problemă. Şi în mod evident odată cu decizia CEDO va trebui să se discute la modul serios şi această temă. E irelevant statul împotriva căruia s-a dat hotărârea. Chestiunea de principiu este obligatorie pentru România, pentru instanţele româneşti în primul rând. Nu există o obligaţie expresă a statelor de a implementa o decizie CEDO, aşa cum este cazul dreptului european, să implementeze o anumită directivă într-un anumit termen. Sunt cumva consecinţe ce derivă”, a declarat judecătoarea Dana Gârbovan.

Pe această temă s-a pronunțat și deputatul independent Remus Cernea, care a precizat că decizia CEDO este una istorică, ținând cont că Italia e obligată să recunoască acest tip de parteneriat.

Italia a fost condamnată acum la CEDO tocmai pentru că nu a adoptat o legislaţie naţională de tipul recunoaşterii parteneriatului civil sau de tipul recunoaşterii căsătoriilor între persoane de acelaşi sex. În Parlamentul României se afla acum în dezbatere un proiect de lege pe care l-am iniţiat pentru recunoaşterea parteneriatului civil. Acest proiect se afla deja pe agenda plenului. A trecut de comisii la Camera Deputaţilor, care este camera decizională.Mă aştept ca în septembrie- octombrie să ajungă in dezbaterea plenului”, a precizat Remus Cernea.

Deputatul independent consideră că proiectul său ar putea fi util și cuplurilor heterosexuale care aleg să nu se căsătorească.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *