Adunarea generală a judecătorilor de la Curtea de Apel Târgu Mureş a decis încetarea protestului declanşat în urma promovării proiectului de lege de modificare a pensiilor de serviciu, declanşat în luna iunie, care a constat în amânarea cauzelor, inclusiv amânarea procedurii verificării şi regularizării cererilor, cu excepţia cauzelor cu caracter urgent.
„În ziua de 4 septembrie a avut loc Adunarea generală a judecătorilor de la Curtea de Apel Târgu Mureş, având pe ordinea de zi reanalizarea situaţiei vizând măsurile de protest adoptate prin Hotărârea Adunării generale a judecătorilor Curţii de Apel Târgu Mureş nr. 3 din 20 iunie 2023. Având în vedere votul majoritar al judecătorilor prezenţi, Adunarea generală a judecătorilor a hotărât suspendarea formei de protest adoptate prin Hotărârea Adunării generale nr. 3 din 20 iunie 2023 a judecătorilor Curţii de Apel Târgu Mureş şi reluarea activităţii de judecată, începând cu data de 4 septembrie 2023″, a arătat, marţi, Curtea de Apel Târgu Mureş, într-un comunicat de presă.
Adunările generale ale judecătorilor de la Curtea de Apel Târgu Mureş şi de la cele nouă judecătorii şi trei tribunale arondate, din judeţele Mureş şi Harghita, au decis, în 20 iunie, declanşarea protestului vizând proiectul de lege de modificare a pensiilor de serviciu, potrivit Agerpres.
Magistraţii susţineau că înregistrarea la Senat a proiectului Legii privind modificarea pensiilor de serviciu şi, apoi „lansarea intempestivă în spaţiul public a unor amendamente, la data de 29 mai 2023, au constituit elemente de instabilitate, prin raportare la ‘speranţa legitimă’, concretizată în principiul propriu oricărui stat de drept, privind supremaţia legii”.
„Această instabilitate a determinat un val de pensionări ce afectează grav sistemul judiciar. În Expunerea de motive la proiectul acestei legi s-a făcut trimitere expresă la jurisprudenţa Curţii Constituţionale, cu referire la ‘pensiile de serviciu’ ale magistraţilor, arătându-se că protecţia deciziilor Curţii Constituţionale se referă la pensiile magistraţilor. De asemenea, în acord cu această jurisprudenţă, s-a specificat că regimul strict al absenţei unor drepturi, al incompatibilităţilor şi interdicţiilor stabilit prin Legea fundamentală şi dezvoltat prin lege specială, precum şi responsabilităţile şi riscurile impun acordarea dreptului la pensia de serviciu. Prin urmare, pensiile de serviciu ale judecătorilor şi procurorilor nu trebuie tratate ca pensii speciale”, se menţionează în comunicat.
De asemenea, se preciza că lipsa vădită şi acută a resurselor umane, în contextul creşterii numărului şi complexităţii cauzelor, are implicaţii negative majore asupra organizării activităţii instanţelor, asupra celerităţii şi calităţii actului de justiţie al cărui destinatar este cetăţeanul.
În Hotărârea nr. 3/20 iunie 2023, Adunarea generală a judecătorilor Curţii de Apel Târgu Mureş a stabilit, cu titlu de excepţie, categoriile de cauze cu caracter urgent, care vor continua să fie soluţionate pe durata protestului.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News