Skip to content
Politică

Judecătorii se opun trecerii Inspecției Judiciare la Minister. Au o altă soluție

ziuaconstanta.ro

Uniunea Națională a Judecătorilor din România a respins ideea trecerii Inspecției Judiciare în subordinea Ministerului Justiției, dar i-a oferit lui Tudorel Toader o variantă care să garanteze un grad mai mare de independență a forului care analizează abaterile magistraților.

„Propunerea nu este nici în interesul Ministrului Justiției, care va fi mereu acuzat de presiuni politice, fapt ce va eroda instituția în sine”, arată judecătorii într-o scrisoare înaintată ministrului Tudorel Toader.

În documentul înaintat ministrului, UNJR propune și un set de măsuri care să asigure un grad mai mare de independență Inspecției Judiciare, dar atrag atenția și asupra pericolului ca aceasta să devină o instituție asupra căreia nimeni să nu mai exercite vreun control.

„O analiza a cv-urilor inspectorilor judiciari releva faptul ca multi dintre acestia nu au mai exercitat activitate de judecator de scaun de mai bine de 10 ani, unii fiind detasati in afara instantelor, inclusiv la inspectie, inca din 2003.

Se impune asadar o regandire a sistemului prin prisma acestor probleme, iar propunerile noastre sunt:

Accederea ca inspector judiciar sa se faca prin concurs organizat de CSM prin intermediul INM, asemeni celorlalte concursuri din sistem;

Un singur mandat pe o perioada de 6 ani, interdictia de a mai avea un mandat aplicandu-se si inspectorilor care sunt deja in exercitarea functiei;

Infiintarea unei directii/department care sa ii cerceteze pe inspectorii care comit abateri disciplinare si care sa fie sub autoritatea CSM.

Suntem de acord ca Inspectia Judiciara sa fie total independenta. In acelasi timp, trebuie sa se infiinteze o directie in cadrul CSM, care sa aiba ca atributie cercetarea sesizarilor facute impotriva inspectorilor judiciari..

Nu trebuie sa existe o institutie ai carei membri sa NU raspunda efectiv in fata nimanui”, au precizat judecătorii români, conform portalului unjr.ro.

UNJR mai are o a doua varianta de alegere  a conducerii acestui for. Astfel, inspectorii judiciari ar urma să dea aviz conform sau consultativ la numirea șefilor Inspecției Judiciare, așa cum ar trebui să facă magistrații la numirea șefilor.

„Funcția de inspector șef  ar trebui să fie ocupată de un judecător, iar cea de adjunct, de un procuror”, au mai precizat reprezentanții UNJR.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *