Skip to content
Politică Societate

Judecatorii spulberă apărarea lui Oprea în cazul doctoratului plagiat: Comisia a constatat intenţia de fraudă academică

Magistrații au respins în serie toate pledoariile lui Gabriel Oprea, care se plângea că i-au fost încălcate mai multe drepturi, atunci când i-a fost analizată lucrarea de doctorat care a primit verdictul de „plagiat”. Instanța arată că ordinul ministerial prin care titlul de doctor al fostului vicepremier a fost retras a fost emis legal.

Curtea de Apel București a motivat decizia prin care a respins, că neîntemeiată, acțiunea depusă de Gabriel Oprea care cerea anularea ordinului ministrului Educației prin care i s-a retras titlul de doctor în drept pentru plagiat, scrie ziare.com.

Sentința a fost dată pe 10 iulie 2018, iar motivarea acesteia a durat 1 an și 4 luni. Cazul urmează să se ducă la Înalta Curte, având în vedere că Gabriel Oprea a anunțat imediat după pronunțarea deciziei că va declara recurs.

Minuta instanței și desfășurarea procesului, pe portalul instanțelor.

Povestea unui plagiat

Fostul vicepremier Gabriel Oprea a susținut în 2000 lucrarea sa de doctorat, „Procedura plângerii prealabile”, la Facultatea de Drept a Universității din București, coordonator fiind profesorul universitar Ion Neagu, fost senator PSD.

Acuzațiile de plagiat privind teza de doctorat a lui Gabriel Oprea au fost lansate în iulie 2015, când jurnalistă Emilia Sercan a scris că întreagă lucrare a acestuia nu conținea niciun citat cu ghilimele, având paragrafe și pagini întregi copiate dintr-o lucrare similară a coordonatorului sau, Ion Neagu, și, de asemenea, dintr-o lucrare a lui Constantin Turai.

În iulie 2015, Consiliul Național de Etică din subordinea Ministerului Educației a decis într-un timp record că suspiciunile de plagiat în cazul tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea, pe atunci vicepremier, nu se confirmă.

Pe de altă parte, Marian Popescu, președintele Comisiei de Etică a Universității din București, a analizat lucrarea de doctorat a lui Gabriel Oprea, spunând că, în mod sigur, este vorba despre un plagiat, zeci de pagini fiind „copiate integral”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *