Skip to content
Dâmbovița Știri locale

Judeţul Dâmboviţa, sub atenţionare de viscol pentru zona montană

cotidianul

ANM a emis, vineri, o atenţionare Cod galben de viscol pentru zona montană înaltă din 12 judeţe, valabilă până sâmbătă dimineaţă. Se aşteaptă să se depună strat consistent de zăpadă în zonele montane înalte din 12 judeţe, potrivit adevarul.ro.

Judeţele avertizate sunt: Covasna, Prahova, Braşov, Dâmboviţa, Argeş, Sibiu, Vâlcea, Alba, Hunedoara, Gorj, Caraş-Severin şi Mehedinţi.

Joi, stratul de zăpadă din zona montană măsura 42 cm la Bâlea-Lac, 17 cm la Ţarcu, 15 cm la Vf. Omu, 14 cm la Călimani, 10 cm la Stâna de Vale şi Bucin, iar la restul staţiilor acesta este sub 10 cm. Sub 1500 m în Carpaţii Meridionali şi în grupa sudică a Orientalilor, stratul de zăpadă este topit în mare parte.

Prognoza meteo pentru intervalul 13 – 15 decembrie

Vremea va fi în general închisă vineri şi sâmbătă, când local se vor semnala precipitaţii mixte, ninsori la peste 1800 m, precum şi cursul nopţilor. Vântul va sufla slab şi moderat, din sector sud-vestic, apoi vestic, cu rafale ce vor atinge şi depăşi 70-90 km/h pe creste, viscolind sau spulberând zăpada, în special în Carpaţii Meridionali şi Orientali.

La peste 1800 m temperaturile maxime se vor situa în general între -5 şi 0 grade, iar cele minime în general între -9 şi -4 grade.

Peste stratul de zăpadă existent, mai însemnat la peste 1800 m în Carpaţii Meridionali, se vor mai depune circa 20 cm de zăpadă proaspătă, iar în zonele adăpostite, stratul poate avea dimensiuni mai mari.

Doar în condiţii de supraîncărcări mari se pot declanşa izolat avalanşe de mici dimensiuni, prin dislocarea stratului nou depus.

Luni vremea se va încălzi, temperaturile din cursul zilei vor fi pozitive, de 1 la 5 grade la altitudini mai mari de 1800 m şi 5 la 9 grade la altitudini mai mici, favorizând topirea zăpezii în întreaga zonă montană, precum şi posibilitatea apariţiei unor avalanşe şi curgeri de topire în zonele înalte din Carpaţii Meridionali.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *