Jumătate de milion de dolari, pentru un pilot rus care a dezertat în Ucraina

pilot rus
foto: captura video

Maksim Kuzminov, un pilot de elicopter rus care a dezertat în Ucraina, va primi echivalentul în grivne a 500.000 de dolari, a declarat pe 5 septembrie purtătorul de cuvânt al Serviciului de Informații Militare al Ucrainei (HUR), Andrii Iusov.

În aprilie 2022, parlamentul ucrainean a adoptat o lege care oferă până la un milion de dolari militarilor ruși care reușesc să transfere echipamente în Ucraina. Mărimea recompensei depinde de tipul de echipament pe care aceștia îl predau, scrie kyivindependent.com.

Pilotul în vârstă de 28 de ani a aterizat cu elicopterul său Mi-8 complet intact pe un aerodrom din Ucraina atunci când a dezertat, a relatat presa ucraineană la 23 august, scrie adevarul.ro.

El a vorbit la o conferință de presă despre operațiune la 5 septembrie și a explicat că a dezertat pentru că „nu a vrut să contribuie” la crimele comise de forțele rusești în Ucraina, despre care crede că este o „țară minunată”.

A spus că a contactat el însuși partea ucraineană și că i s-a spus că va primi securitate pentru el și familia sa, plăți și documente noi din partea Ucrainei dacă dezerteze.

Kuzminov a spus că părinții săi i-au susținut planurile de a dezerta și i s-au alăturat în Ucraina.

Maksim Kuzminov a dezertat la bordul elicopterului pe care îl pilota
Maksim Kuzminov a dezertat la bordul elicopterului pe care îl pilota

El a adăugat că nu mai are contact cu alți soldați ruși cu care a servit, dar că ar dori să le transmită că nu există fasciști sau naziști în Ucraina, așa cum susține propaganda rusă.

Dezertarea a fost rezultatul unei operațiuni pe termen lung a HUR pentru a aduce elicopterul Mi-8 și pilotul acestuia în Ucraina.

Povestea a fost prezentată în documentarul „Piloți ruși doborâți”, difuzat de televiziunea ucraineană în seara zilei de 3 septembrie. Filmul a dezvăluit modul în care a fost planificată și efectuată aterizarea, iar Kuzminov a făcut apel la alți piloți ruși să îi urmeze exemplul.

„Dacă faceți ceea ce am făcut eu, acest gen de lucru, nu veți regreta deloc. Veți fi asigurați pentru tot restul vieții cu absolut totul”, a declarat Kuzminov.

Kuzminov a furnizat „dovezi valoroase despre aviația armatei ruse, sistemele de comunicații și rețeaua de aerodromuri”, potrivit documentarului.

„Atunci când Ucraina face apel oficial la ruși să treacă de partea noastră împreună cu echipamentul, nu este vorba de propagandă. Nu este o minciună. Este adevărul”, a adăugat Iusov în timpul conferinței de presă din 5 septembrie.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: