Skip to content
Politică

Jumătate din populația Bucureștiului ar putea îngheța în propriile apartamente

Anunț îngrozitor, venit chiar în prag de iarnă: Peste 1,2 milioane de bucureşteni ar putea rămâne fără căldură şi apă caldă, la iarnă.

Nu o spunem noi, ci analiştii de la compania de consultanţă Frames. Peste 1,2 milioane de bucureşteni ar putea rămâne fără căldură şi apă caldă, la iarnă, în condiţiile în care fuziunea ELCEN-RADET s-a împotmolit, iar şansele ca aceasta să se realizeze ţin de asumarea de către Municipalitate a datoriilor istorice ale regiei de termoficare a Bucureştiului, afirmă analiştii de la compania de consultanţă Frames, potrivit capital.ro.

„Sunt greşeli de strategie economică, măsuri gândite prost şi imposibil de pus în practică în următoarele luni. Dosarul ELCEN-RADET va ajunge, probabil, în justiţie„, estimează experţii.

Potrivit unei analize dată publicităţii de Frames, soarta sistemului de încălzire şi apă caldă din Bucureşti pare că se înrăutăţeşte pe măsură ce se apropie sezonul rece. Deşi acum o lună a fost făcut un pas important – a fost aprobat planul de reorganizare a ELCEN – acesta nu poate fi pus în practică, atâta timp cât Municipalitatea nu şi-a asumat, oficial, datoria istorică pe care RADET o are la ELCEN, de 3,7 miliarde de lei.

„În momentul de faţă, deşi creditorii ELCEN sunt dispuşi la un haircut al datoriei, de la 3,7 miliarde lei la 1,2 miliarde lei, administraţia Bucureştiului nu recunoaşte datoria. Motivul? Autorităţile consideră că sumele restante ar fi fost calculate eronat şi că nu reprezintă realitatea. Cum datoria nu este recunoscută, planul de restructurare al ELCEN este pus pe hold, la fel cum este şi cel al RADET”, explică analiştii.

Aceştia explică şi cum s-a ajuns în această situaţie. Astfel, planul de restructurare al ELCEN, realizat de KPMG, compania care a fost administrator provizoriu la ELCEN Bucureşti până acum trei luni, a omis un aspect esenţial în relaţia cu RADET – faptul că Municipalitatea, prin RADET, ar putea să nu îşi asume datoria istorică de 3,7 miliarde lei. A plecat de la premisa că nu vor exista probleme care, iată, au apărut, şi asta mai cu seamă că administratorul special al RADET a venit cu o altă soluţie de fuziune, total diferită faţă de preluarea integral a business-ului şi a datoriei, aşa cum a gândit-o KPMG, spun experţii, potrivit capital.ro.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *