Skip to content
Politică

Jumătate din populația României locuiește în afara țării. Eugen Tomac: Ei ar trebui să dețină 30% din mandatele parlamentarilor

Președintele PMP, Eugen Tomac, analizează datele transmise de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni – potrivit cărora aproape 10 milioane de români sunt plecați din țară -, și susține că un astfel de raport ”ar trebui să alerteze CSAT și Parlamentul României”.

”Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a prezentat astăzi cifra românilor aflați peste hotare. Avem 10 milioane de concetățeni în afara țării. Raportul, elaborat la solicitarea PMP, obligă instituțiile statului să-și regândească strategia în relația cu Diaspora și vecinătatea imediată.

Statul român are obligația de a trata acest raport ca pe o chestiune de securitate. Fluxul continuu de cetățeni care pleacă peste hotare ne obligă să acționăm imediat, hotărât și extrem de profesionist în sensul creării unor programe guvernamentale eficiente prin care să-i convingem pe români că merita să revină acasă”, scrie Eugen Tomac pe Facebook.

Președintele PMP consideră că ”toată arhitectura statului român trebuie regândită plecând de la această realitate”, prin urmare ”nu este suficient să ne limităm la a abține dreptul garantat la vot pentru românii din Diaspora”.

”În urma acestui raport al Guvernului, 30% din mandatele parlamentarilor ar trebui să fie deținute de cetățenii români care muncesc, studiază sau locuiesc permanent peste hotare. Acesta ar fi primul semnal politic major pe care România l-ar putea da celor peste zece milioane de români aflați în afara granițelor.

Debirocratizarea statului și eliminarea micii corupții din administrație ar trebui să reprezinte priorități. Niciun român nu mai revine acasă dacă la primărie sau în orice altă instituție a statului i se va pretinde șpagă pentru orice document eliberat”, adaugă Tomac.

Europarlamentarul susține că cei din diaspora ”reprezintă o resursă uriașă și ei trebuie convinși să revină acasă”. ”Nu prin slogane și promisiuni electorale, ci prin politici care să inspire încrederea că România este pregătită să-i primească și să le ofere o perspectivă nouă în țara lor”.

”Aproape jumătate din românii aflați peste hotare nu dețin cetățenia română, acestora statul trebuie să le-o ofere la cerere în maximum o lună. Doar așa devenim în mod real o țară capabilă să-i aducă acasă pe toți românii, indiferent unde locuiesc. Această este adevărata bătălie pentru viitorul României!”, a completat președintele PMP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *