Skip to content
Politică

Juncker, mesaj tranșant în privința amnistiei și grațierii: Ar fi un pas înapoi. Răspunsul lui Iohannis

news.ro

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker și președintele Klaus Iohannis au susținut vineri o conferință de presă comună. Jurnaliștii au adus în discuție chestiunea statului de drept în România.

Jean-Claude Juncker: În decembrie 1997, eram preşedintele Consiliului European care a hotărât să deschidă calea europeană pentru România. Erau multe ţări are băteau la uşa UE. Nu regret decizia. Fără România, UE nu e completă. Apoi, în numele Consiliului European, în 2005, am semnat Tratatul de aderare la UE. UE se relansează, are un nou început. Preşedinţia română va oferi rezultate. Nu-mi doresc o ieşire a Regatului Unit fără un acord, ar fi o catastrofă. Ar fi bine ca în România să fie un spirit de consens. Nu trebuie să exportăm conflicte interne şi nici nu putem să de angajăm într-o polemică fără scop.

Jurnalist: Aţi spus aseară, la Ateneu, că nu există loc de compromisuri pentru respectarea statului de drept. Un act de amnistie şi graţiere ar reprezenta un astfel de compromis?

Juncker: Am vrut să reamintesc regulile europene. E nevoie de respectarea absolut necesară a statului de drept. Nu pot fi compromisuri pe chestiuni esenţiale. O amnistie ar fi un pas înapoi.

Disputa pe Justiţie de la Bucureşti ar putea reprezenta un pericol pentru preşedinţia UE?

Klaus Iohannis: Pentru mine, statul de drept nu este negociabil. Voi rămâne la această opinie. Discuţia despre statul de drept este complicată, se poartă de doi ani deja şi sper să ducă la un final care este conform nu doar cu aşteptările mele, ci cu aşteptările românilor, cu aşteptările exprimate de Comisia de la Veneţia şi de GRECO. Nu putem în România să construim un sistem de Justiţie care nu este compatibil cu celelalte sisteme de Justiţie din UE. Prin aderarea la UE, ne-am dorit să fim parte la un spaţiu de valori care cuprinde regulile de bază ale unui stat de drept. Nu am de gând să fac rabat de la aceste valori şi principii. Această discuţie nu îmbunătăţeşte imaginea României. Pe tema afacerilor europene, cred că vom reuşi împreună cu Guvernul să ne atingem obiectivele acestei preşedinţii. Problemele de politică internă nu trebuie să afecteze demersurile pe care le facem în cadrul preşedinţiei, informează adevarul.ro

Inquam Photos / George Calin

Inquam Photos / George Calin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *