Skip to content
Europa

Juncker se apără într-un scandal al unor interceptări ilegale, în Luxemburg

Inquam Photos / Octav Ganea

Fostul preşedinte al Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, a fost audiat într-un dosar cu privire la interceptări ilegale, care l-a costat postul de premier al Luxemburgului în 2013, relatează AFP.

A 12-a Cameră Corecţională a Marelui Ducat judecă trei foşti agenţi ai Serviciului de Informaţii al Statlui Luxemburghez (SREL), acuzaţi de faptul că au efectuat interceptări ilegale în 2007. Unul dintre acuzaţi, Marco Mille, directorul SREL din 2003 în 2010, susţine că Jean-Claude Juncker, în vârstă de 65 de ani, şi-a dat acordul acestor interceptări. Mărturia fostului premier era foarte aşteptată. Jean-Claude Juncker s-a prezentat miercuri la tribunal escortat de gărzile sale de corp, iar după ce a depus jurământul a dezminţit.

Cred că mi-aş fi amintit dacă aş fi autorizat asemenea ascultări”, a declarat el.

El a negat deja că a aprobat aceste interceptări în cadrul audierii sale, în 2013, în cadrul Comisiei parlamentare de anchetă cu privire la disfuncţionalităţi în serviciile de informaţii. Comisia a conchis, cu toate acestea, atunci, asupra unei responsabilităţi politice a lui Juncker. Dezavuat de aliaţii săi socialişti, care i-au retras susţinerea, Jean-Claude Juncker a fost nevoit să covoace alegeri legislative anticipate, în care partidul său, CSV, a fost înfrânt. Fostul premier luxemburghez a fost ales, un an mai târziu, la preşedinţia Comisiei Europene, potrivit News.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *