Skip to content
Opinii & Analize

Jupân Tudose și plagiatul. Dreptatea mai primește o lovitură în cap de la PSD

" "

Există o vorbă în popor care spune că dreptatea are mereu capul spart în vremuri de restriște. Un cucui cel puțin trebuie să îi fi ieșit și după ce Liviu Dragnea a lansat pe orbita Puterii de la Palatul Victoria unul din sateliții săi docili, Mihai Tudose, omul care a încercat să se spele pe mâini de furt intelectual prin renunțarea benevolă la titlul de doctor.

„Nu cred că este o problemă. Dacă îmi aduc aminte și Victor Ponta s-a confruntat cu o astfel de acuzație și a fost prim ministru”, a ținut să precizeze Dragnea în momentul prezentării variantei noi de premier PSD.

" "
" "

Logică a la Dragnea

Mda, numai că numirea unui șef de Guvern nu are al bază criterii de meritocrație a furtului limitat, de genul „al meu a furat mai puțin decît alții”, așa cum își închipuie Dragnea. După logica aceasta, Bădălău ar trebui să fie mâine președintele plin al PSD, având atuul de a număra în panoplia de infracțiuni doar 4 saci de grâu furați în perioada comunistă și niște spăgi în ficăței de pui adăugate mai recent, nu și un întreg județ de dimensiunea Teleormanului.

Odată cu încercarea naivă de a abanona titlul de doctor rezultat în urma furtului unei opere științifice, Tudose și-a recunoscut tacit vinovăția, iar plasarea sa în fruntea Puterii Executive din stat ridică legitima întrebare: Pe hoții de idei cine-i pedepsește?

Indiferent de natura lui, furtul este consfințit ca infracțiune de către Codul Penal, încadrarea hoțomăniei prin care Tudose și-a arogat ilegal calitatea de doctor rămânând la latitudinea unor procurori care ar trebui sesizați sau ar trebui să se autosesizeze pentru a verifica beneficiile aduse de titlul științific potențialul șef de guvern propus de Dragnea.

Nici faptul că varianta PSD de premier a plătit pur și simplu câteva mii de euro pentru ideile cuprinse în cele 50 de pagini copiate dintr-o altă lucrare științifică scrisă de comisarul şef Radu Andriciuc, nu îl absolvă pe Mihai Tudose de acuzația de înșelătorie prin declararea acestor fragmente ca fiind rodul gândirii sale.

Dar, la nivel înalt, somnul elitelor universitare pare să nască monștri guvernamentali, așa cum între litera și spiritul legii din România rămâne loc destul pentru a se strecura oric palgiator cu carnet de partid.

Dosare penale

Nu așa stau lucrurile și în lumea reală și pentru asta pot depune mărturie elevii prinși că au vrut să copieze la examenul de bacalaureat din ultimii ani. Cei din 2014, spre exemplu, au pierdut dreptul de a se înscrie la următoarele două sesiuni ale examenului, conform metodologiei în vigoare la aceea dată.

Din 2011 și până în prezent, zeci de profesori și câteva sute de elevi au avut întocmite dosare penale pentru încercarile lor de a frauda un examen prin copiere, indiferent dacă au plătit sau nu pentru a avea acces la informații pe care apoi să le prezinte drept rezultatul muncii lor.

Vina recunoscută…

Principiul anulării pedepsei pe recunoașterea vinovăției nici nu intră în discuție aici, mai ales că între timp plagiatul lui Tudose și-a produs efecte, iar despre recuperarea prejudiciului nici nu a fost vorba vreun moment. Tudose este în continuare profesor al Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazu”, iar doctoratul său i-a ușurat ascensiunea în funcțiile puse la bătaie în partid.

De altfel, tot lumea reală oferă exemplu unui personaj care a fost sincer adulat de popor, fără a fi nevoit să împartă ulei, mălai și brichete inscripionate cu numele său pentru acest lucru, Gică Popescu.

În cazul său, procurorii au constatat o evaziune fiscală de 1.058.000 dolari și, chiar dacă Popescu și-a recunoscut în cele din urmă greșeala și a achitat prejudiciul, pedeapsa de 3 ani, o lună și 10 zile de închisoare a fost menținută de judecători și executată de fosta glorie a Generației de Aur din fotbalul românesc.

Contează? Bineînțeles, pe Popescu, pedeapsa cu închisoare nu l-a costat doar libertatea, ci și pierderea șansei de a candida la șefia Federației Române de Fotbal. Pe elevii care au încercat să fenteze BAC-ul i-a costat pierderea unui an în începerea cursurilor universitare, ba chiar și ceva nervi în a da declarații peste declarații înn fața polițiștilor veniți să ancheteze această fraudă.

Contează cumva și pentru Tudose? Nu, sub palma protectoare a tătucului din PSD, plagiatorul de Brăila are șansa de a intra în istorie ca un premier-marionetă, cu un titlul fals de doctor strălucind ca o tinichea ieftină atârnată de numele său și cu atitudinea unui veritabil uzurpator de drepturi intelectuale.

1 comentariu la “Jupân Tudose și plagiatul. Dreptatea mai primește o lovitură în cap de la PSD

  1. Alo,domnu Dragnea,se pare ca am gresit amarnic atunci cand aveam gresita impresie ca pe dumneata te intereseaza numai aspectul politic al problemelor cu care te confrunti,ca sa nu zic”pe care le provoci”.Ai mai adus inca un penal langa de-alde Vilcov,& company, in speranta ca se va rezolva cumva cu condamnarea aceea „nedreapta” care ti-au pus-o in carca procurorii.Acu,ca iar esti tare pe pajistea esichierului politic,pui in practica ceea ce a afirmat Lapusneanu”daca voi nu ma vreti,eu va vreau”.Mi se intoarce totul pe dos cand ma gandesc ca iar ne-ai fentat da”nu a da Dumnezeu odata o furtuna cu ceva grindeanu, sa va ia pe sus si sa dispareti ca…dinozaurii!Dragnea-r fi noua!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *