Skip to content
Politică

Juristul Vlad Soare explică felul în care se pot comasa alegerile locale cu cele parlamentare: O lege ar fi constituțională numai dacă nu ar aduce atingere dreptului de a fi ales

perol.ro

PSD pare că a făcut zilele acestea o mișcare la 180 de grade, transformându-se dintr-un oponent al alegerilor anticipate, într-un susținător al scrutinului. Totuși, social-democrații au pus și o condiție: alegerile parlamentare trebuie să se desfășoare în aceeași zi cu alegerile locale. Pe social-democrați i-ar putea încurca însă un precedent al Curții Constituționale care a respins ca neconstituțională o lege dată de cabinetul Emil Boc în 2012, care prevedea tocmai comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare. Așadar, întrebarea se pune în ce măsură acest precedent le poate pune bețe în roate social-democraților?

Juristul Vlad Soare a precizat în exclusivitate pentru PSNews.ro o lege care să propună alegerile în același timp, ar fi constituțională numai în măsura în care ar da dreptul candidaților care își doresc să candideze atât pentru locale cât și pentru parlamentare. Totuși, el a avertizat că aspect ar genera confuzii.

“Există deja o decizie a CCR nr. 51 din 25 ianuarie 2012, prin care Curtea a respins ca neconstituțională o lege pentru care Guvernul Boc și-a angajat răspunderea în Parlament. Prin acel act normativ se dorea ca alegerile pentru locale și parlamentare să fie în aceeași zi. Curtea a spus că nu se poate, arătând că organizarea la aceeaşi dată a celor două categorii de alegeri determină încălcarea dreptului de a fi ales, prevăzut de art.37 din Constituţie, întrucât există situaţii în care un candidat care nu a câştigat un mandat de ales local să-şi exprime dorinţa de a participa la alegerile naţionale pentru un mandat de parlamentar, lucru perfect posibil, dar numai în cazul unor alegeri care se desfăşoară la date diferite.

În cazul organizării şi desfăşurării alegerilor pentru Parlament la aceeaşi dată cu alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale, o persoană nu poate candida în acelaşi timp pentru funcţia de primar şi pentru un mandat de deputat sau de senator aspect care aduce atingere dreptului de a fi ales.

O lege care să propună alegerile în același timp, ar fi constituțională numai în măsura în care ar da dreptul candidaților care își doresc să candideze atât pentru locale cât și pentru parlamentare, aspect care ar genera confuzii”, a explicat pentru PSNews.ro Vlad Soare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *