Skip to content
Politică

Jurma, noua șefă a DNA? Ciuvică, bilanț devastator: Nu există altă explicație! EXCLUSIV

adevarul.ro

Analistul Mugur Ciuvică – președintele Grupului de Investigații Politice (GIP) – a oferit vineri o declarație pentru PSnews.ro, în care a făcut un bilanț devastator al situației de la DNA, în contextul în care se pare că actuala șefă interimară, Anca Jurma, este pregătită de către procurorul general Augustin Lazăr pentru preluarea conducerii titulare a Direcției Naționale Anticorupție.

VEDEȚI ȘI: Urmează un val de înscrieri la șefia DNA: nume grele, printre concurenți SURSE

Așa cum puteți citi în linkul de mai sus, cele mai recente informații apărute în mass media vorbesc despre o serie de magistrați DNA care ar urma să candideze numai de fațadă, postul fiindu-i deja rezervat Ancăi Jurma, căreia însuși Augustin Lazăr i-ar fi întocmit programul de management.

În acest context, Mugur Ciuvică a declarat vineri pentru PSnews.ro„toată procuratura din România e cumva o cloacă de fricoși și de mafioți”, în sensul în care magistraților cinstiți le este teamă să se înscrie în cursă, iar cei bănuiți de legături nepotrivite așteaptă undă verde de la „șefii lor securiști”.

Cea mai puternică impresie pe care o am eu în legătură cu nominalizarea noului șef este că toată procuratura din România e cumva o cloacă de fricoși și de mafioți. Eu nu găsesc altă explicație pentru faptul că de atâta timp, de când s-a deschis perioada de depunere a candidaturilor, nimeni nu și-a depus-o. Asta înseamnă că cineva din sistemul ăsta securist a lansat mesajul că lucrurile vor fi controlate de ei și că ei vor decide cine să se înscrie și cine nu, în așa fel încât securiștii din procuratură așteaptă acum ordinele șefilor lor (nu din procuratură, ci din SRI sau din alte părți), să vadă dacă se înscriu sau nu. Iar ceilalți nu sunt decât o gașcă de fricoși. Și ei zic: «Dacă aranjează lucrurile securiștii, atunci nu ne mai înscriem noi, ca să nu avem probleme».

Nu există altă explicație pentru fenomenul ăsta bizar. Pentru că e vorba de o funcție importantă: șefia DNA este o funcție de prestigiu, care ar trebui să atragă valuri de candidaturi, nu să nu se înscrie nimeni după atâta timp!

Ca să-mi confirme mie această convingere (deja nu mai e o simplă impresie), vin și informațiile pe care le-am citit și eu azi, cu privire la faptul că se pregătește o listă – ce să vezi? – exact de procurori securiști de la DNA care să candideze. Pe de altă parte, e pregătită doamna asta apărută de nicăieri (și ea având legături puternice cu sistemul securist), care să fie adevărata candidatură și să-i fie impusă lui Tudorel Toader, în ideea în care ministrul Justiției să considere cumva că această persoană este răul cel mai mic, în comparație cu Iacob, Veverița, Onea etc.

Dar repet: planul ăsta poate să funcționeze numai în condițiile în care în procuratura română nu există procurori de bun-simț, ci doar securiști și fricoși. Dacă ar exista procurori de bun-simț, care să aibă o carieră serioasă, care să fie siguri pe ei, care să nu depindă de nimeni și care să nu aibă schelete în dulap, atunci s-ar fi înscris astfel de procurori. N-a fost niciunul până acum!” a tunat Ciuvică.

În continuare, analistul politic a ținut să contrazică ipoteza apărută recent în mass media, conform căreia numeroși procurori evită să intre în competiția pentru conducerea DNA, din cauza decredibilizării instituției, prin scandalurile deja cunoscute.

Totuși, Mugur Ciuvică și-a îndreptat speranțele către ministrul Justiției, președintele GIP susținând că Tudorel Toader nu o va numi definitiv pe Anca Jurma la conducerea parchetului din Știrbei Vodă.

„Nu e vorba de nicio decredibilizare, ci de frică. Procurorilor care nu sunt securiști le e frică, iar procurorii care sunt securiști nu se înscriu până când nu primesc ordin direct de la șefii lor securiști, dacă să se înscrie sau nu.

Pe de altă parte, încrederea mea este în continuare în domnul Tudorel Toader, care nu cred că va cădea în capcanele întinse de cei care vor să continue practicile securiste de la DNA. Nimeni nu-l obligă pe Tudorel Toader ca dacă înscrierile sunt proaste, să aleagă una dintre soluțiile proaste. Poate să mai aștepte și să mai facă un rând de candidaturi.

Oameni precum Iacob, Mirică, Bulancea (care au apărut în presă drept posibili candidați – n.r.) și alții ca ei sunt niște securiști, foste – nu știu dacă și actuale – slugi ale lui Kovesi. Iar doamna Anca Jurma – care și ea a colaborat cu Kovesi – pare în contextul ăsta ceva mai frecventabilă. Și de-aia încearcă Augustin Lazăr să i-o bage pe sub nas lui Tudorel Toader și s-o oblige s-o aleagă pe ea. Dar eu nu cred că se va întâmpla asta – dacă vreți să vă dau un pronostic, a încheiat șeful GIP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *