Skip to content
Politică

Jurnal de război – Game of Thrones de Dâmbovița. 1 mai 2019. Sondajele de opinie și revolta Vioricăi Dăncilă

Games Radar

Cu tenacitate, în următoarele 30 zile vom descrie teatrul de război politic,  acest “Game of Thrones mioritic” în care sunt implicați politicienii, mass media, ONG-urile politizate, seviciile de informații și marea masă de manevră electorală.

La debutul marelui război pentru putere și bani din România ce se va întinde pe doi ani (patru runde de alegeri), situația armatelor aflate pe terenul de lupta este următoarea:

Iohannis este singurul competitor anunțat deja de aproape un an în cursa prezidențială. Stă undeva la peste 45 la sută din intențiile de vot, dar nu are un challanger. Aleargă deocamdată singur, cum se spune, de aici și scorul său foarte bun. De remarcat creșterea în intensitate a violenței în limbaj pe care Iohannis o practică, invers proporțională cu procentele sale. Teoretic ar trebui să fie mai detașat. Simte el ceva, ceva în neregulă. Pe vremuri, doar Băsescu folosea la acest nivel de duritate pupitrul prezidențial când ataca PSD. Iohannis vrea să limpezească apele, el nu este președintele pesediștilor.

Singurii aliați loiali ai lui Iohannis sunt liberalii. Iohannis este de facto șeful PNL. Cu 25 la sută din intențiile de vot, PNL este singura platformă politică care îl susține cu șanse majore pe Iohannis la un al doilea mandat, exact ca în anul 2014. Atunci, tot așa, PNL și PD-L gravitau în jurul a 25 la sută, reușind să învingă un PSD cotat la 45 la sută. Ponta nu a reușit să depășescă scorul PSD și a pierdut.

USR și Cioloș pendulează între 15 și 18 procente, dar au creionat cea mai perversă strategie electorală de război, adormirea vigilenței lui Iohannis. Cioloș nu vrea să ajungă președintele României, ci vrea puterea executivă, vrea să ajungă din nou prim ministru. Aparent, se prezintă ca aliat al lui Iohannis. În subteran, însă, demolează PNL în marile orașe. Strategia în doi pași vizează ca USR – Plus să devină principala forța anti PSD care să dea guvernarea în 2020.

De aceea în luptă va fi aruncat “primul dragon” al acestui război: Laura Codruța Kovesi. Fosta șefa a DNA stă undeva la 30 și ceva de procente în intenția de vot la prezindențiale și este al doilea personaj, după Iohannis, în intenția de vot. Kovesi va fi candidatul USR – Plus la prezidențiale pentru a crește forța de negociere a grupării în față lui Iohannis. Sau, într-un scenariu halucinant, Kovesi să ajungă chiar președinte. În ambele variante Iohannis trebuie forțat să cedeze funcția de prim ministru grupări progresiste conduse de Cioloș, fie după alegerile prezindențiale din toamnă, fie la termen în 2020. Chiar dacă vor guverna cu liberalii, gruparea lui Cioloș va distruge PNL din interiorul alianței de guvernare. Iohannis va fi un spectator mut în al doilea mandat.

Informațiile de la Bruxelles arată că LCK nu va fi aleasă procuror șef european după euroalegeri. Parlamentul European, principalul ei susținător, va avea alți șefi și altă componentă politică. În vară, Kovesi va intra în politică pentru că este un personaj ros de ambiții, de dorința de putere și mai ales de răzbunare. Kovesi vrea să se răzbune pe toți cei care au umilit-o. Inclusiv pe Iohannis.

Informațiile de culise arată că strategia malefică din spatele USR – Plus are ca surse laboratoarele generalului Coldea, fostul șef de facto al SRI. Și el are o teribilă dorința de răzbunare și revanșa. Tot impotriva lui Iohannis și a directorului SRI, Hellvig. La o simplă privire pe tabla de șah, se observă că toți agenții de influență din mass media, toți vectorii din așa zisă societate civilă și ONG-uri care pe vremuri acționau la comanda invizibilă a generalilor din SRI lucrează acum pentru interesele USR – Plus. Unitatea SRI din presă a trecut cu arme și bagaje de partea “schimbării”.

PSD stă prost, undeva nedefinit încă între 20 și 26 de procente pentru că nu are strategie politică deși are cel mai mare bazin electoral. PSD nu mai are nici lideri credibili și nici comunicatori publici care să convingă audiența. Firea este cel mai important lider PSD fiind preferată de peste 30 la sută din electoratul PSD ALDE pentru o candidatură la prezidențiale. O întrece doar Tăriceanu, care se situează pe primul loc între liderii alianței de guvernare ca intenție de vot. Dragnea este demonizat, imaginea lui publică este făcută țăndări, la fel cum pe vremuri Ponta a “beneficiat” de același tratament. Va putea supraviețui politic doar dacă este achitat. O candidatură la președinție este o aventură de orgoliu rănit, asta dacă va încerca așa ceva.

Viorica Dăncilă se grăbește să se distanțeze de Dragnea într-o strategie ciudată, ea neînțelegând că nu are cum să îl execute pe Dragnea atât timp cât el este președintele PSD. Cinic, Dragnea va pierde partidul numai dacă vine după el duba care să îl ducă la pușcărie. Ceea ce este foarte greu de anticipat. Dăncilă l-a sfidat pe Dragnea în chestiunea alegerii unui nou ministru al Justiției. În PSD se vorbește apăsat despre faptul că Dăncilă nu mai ascultă, se contreaza cu Dragnea și, mai grav, s-a înțeles cu Iohannis atunci când a trimis cele trei propuneri de miniștri interimari.

Ponta și Tăriceanu sunt cei doi jolly jokeri ai războiului politic din următorii doi ani. Ei merită o analiză separată din următorul considerent: în 2020, Ponta, Tăriceanu, o parte din PNL și UDMR au șanse să dea un nou guvern. O alianță care să scoată din calculele guvernării gruparea “agresivă” USR – Plus.

Există, așadar, în acest război, trei obiective clare discutate în anumite ambasade:

– al doilea mandat pentru Iohannis

– împiedicarea USR-Plus de a ajunge la putere (președinție și guvern)

– o viitoare guvernare fără USR și PSD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *