Un caz de fraudă electorală din Republica Moldova a avut loc sub ochii jurnaliștilor BBC atunci când o femeie, după ce a votat, a întrebat monitorii electorali de unde trebuie să-și ia banii, întrucât a fost plătită să voteze.
„Afară, am întrebat-o direct dacă i s-au oferit bani pentru a vota și a recunoscut fără ezitare. Ea era furioasă că un bărbat care o trimisese la secția de votare nu-i mai răspundea la apeluri. „M-a păcălit!”, a spus ea. Nu a vrut să răspundă când a fost întrebată pentru cine a votat”, a relatat jurnalistul BBC, conform Newsmaker.md.
Președinta Maia Sandu, candidata la alegerile prezidențiale din Republica Moldova din 2024, spune într-un briefing de presă că că „s-a confruntat cu un atac fără precedent asupra libertăţii şi democraţiei”.
Tot în cadrul conferinței, amintește de grupările externe, ostile intereselor Moldovei, au sabotat alegerile prin cumpărarea voturilor, minciunilor și propagandei.
„Grupări criminale, împreună cu forţe străine, ostile intereselor noastre, au atacat ţara noastră cu zeci de milioane de euro, minciuni şi propagandă, cu cele mai mizerabile mijloace pentru a duce cetăţenii şi ţara noastră într-o zonă de incertitudine şi instabilitate.
Avem probe şi informaţii precum că ţinta grupării criminale a fost să cumpere 300.000 de voturi. Dimensiunea fraudei este fără precedent. Scopul a fost compromiterea unui exerciţiu democratic. Scopul lor a fost să inducă frică şi panică în societate. Nu vom renunţa să apărăm libertatea şi democraţia. Aşteptăm rezultatele finale şi vom reveni cu decizii”, a mai afirmat Maia Sandu.
Unul dintre opozanții actualei președinte este Ilan Șor sancționat la 15 ani de închisoare pentru rolul său în dispariția a 1,5 miliarde de dolari din băncile moldovenești. Numai acesta mituise peste 100.000 de moldoveni pentru a vota împotriva referendumului și pentru candidații pro-ruși.
Jurnalista Măriuţa Nistor, de la „Ziarul de Gardă” din Republica Moldova, a investigat timp de 3 luni rețeaua construită de Șor, care finanța cu bani de la Moscova mișcări antiguvernamentale și cumpăra voturi.
”Timp de trei luni am documentat din interior cu ajutorul unei camere ascunse cum circulă banii și cum sunt racolați și ademeniți oamenii care lucrează pentru Ilan Șor, în slujba Moscovei. Miza – deturnarea cursului european al țării prin compromiterea referendumului din 20 octombrie și votul pentru un candidat susținut de Șor, care urmează să fie anunțat cu doar o zi înaintea scrutinului”, spune Măriuța Nistor în zdg.md.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News