Jurnalist parașutist. Cine este directorul Sputnik, deportat din R. Moldova

vitali denisov
Sursă foto: Orizont TV

Directorul Sputnik Moldova, Vitali Denisov, expulzat din R. Moldova pe motiv că „amenința securitatea informațională”, s-a dovedit a fi colonel al Forțelor Aeropurtate ruse, care a lucrat în Comitetul de Investigații, administrația prezidențială și a scris pentru publicațiile Ministerului Apărării.

Potrivit unor baze oficiale de date rusești, consultate de Europa Liberă, Vitali Denisov a lucrat în 2019 în Administrația președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, iar din 2021 – la agenția internațională de știri „Rossia Segodnia”, din care face parte rețeaua Sputnik.

Aceleași documente arată că, între anii 2010 și 2012, Denisov a fost angajat în Departamentul principal de investigații pentru regiunea Moscova al Comitetului de Investigații al Federației Ruse, cu sediul în strada Malaia Kiselnaia, 5. Conform hărților Google și Yandex, la această adresă se află Procuratura din regiunea Moscova.

În 2012, Denisov a fost pentru o perioadă scurtă șef-adjunct al administrației prezidențiale a republicii autoproclamate Osetia de Sud. Potrivit informațiilor publicate de site-urile locale, el a fost numit în această funcție în februarie 2012, iar în aprilie 2012 a fost demis.

Din 2016 până în 2018, Denisov avea reședința la Moscova la adresa șoseaua Horoșevskoe, 38, unde se află redacția ziarului „Krasnaia Zvezda” („Steaua Roșie”). La aceeași adresă, într-un alt bloc, este căminul ofițerilor din fostul District Militar al Moscovei. Nu departe, la numărul 76, se află sediul Direcției Principale de Informații (GRU) – agenția de informații militare a Rusiei.

În calitate de jurnalist, Denisov a lucrat, de la sfârșitul anilor 1990, în redacția militară a agenției de știri Interfax și la publicațiile „Tribuna”, „Parlamentskaia Gazeta” („Ziarul parlamentar”), „Semia” („Familia”), „Krasnaia Zvezda” („Steaua Roșie”) și „Bratișka” („Frățioare”).

„Krasnaia Zvezda” este publicația oficială a Ministerului Apărării al Federației Ruse, iar „Bratișka” – revista lunară a Forțelor cu Destinație Specială.

Colonel al Forțelor Aeropurtate ruse

În una din fotografiile lui Denisov de pe rețelele de socializare, găsită de Europa Liberă, acesta apare într-o uniformă militară. E greu de spus când anume a fost făcută fotografia, dar contul VKontakte pe care a fost publicată a fost șters în 2016.

Epoleții sugerează că uniforma pe care o poartă Denisov aparține trupelor aeropurtate. Acest lucru este confirmat și de un alt atribut – emblemele Forțelor Aeropurtate ale Federației Ruse (VDV), în formă de parașute, de pe revere.

Stelele de pe epoleți arată că Denisov avea grad de colonel în momentul în care a fost făcută fotografia. Pe sacou sunt prinse medalii oferite pentru merite în serviciul Trupelor Spațiale și în Caucaz.

Europa Liberă l-a contactat pe Denisov pentru a-i pune întrebări despre trecutul său militar, însă directorul Sputnik Moldova a refuzat să discute cu jurnaliștii, invocând că este ocupat: „Bănuiesc ce vreți să mă întrebați, dar nu pot vorbi acum. Sunt ocupat”.

Fost director Sputnik în Osetia de Sud și în Azerbaidjan

Până a veni în R. Moldova, Denisov a condus birourile Sputnik din republica autoproclamată Osetia de Sud și din Azerbaidjan.

În 2021, fiind șef al biroului Sputnik din Osetia de Sud, Denisov a fost în centrul unui scandal. El s-a plâns atunci că în locuința sa din Țhinvali ar fi fost pusă la cale o scurgere de gaze. KGB-ul local a constatat că scurgerea într-adevăr a avut loc, dar nu a confirmat că aceasta a fost „intenționată”, așa cum pretindea Denisov.

Margarita Simonian, redactor-șef al postului de televiziune „Russia Today”, s-a implicat atunci în discuțiile publice, calificând povestea drept una „sălbatică”.

În Azerbaidjan, Denisov a fost șef al biroului Sputnik din martie până în decembrie 2022, când a fost demis fun cauza unor conflicte din redacție, legate de politica editorială. Asta după ce patru editori ai paginii de limba rusă au demisionat, refuzând să publice informațiile Ministerului rus al Apărării, potrivit cărora, Azerbaidjanul ar fi încălcat regimul de încetare a focului în conflictul cu Armenia.

Odată cu sosirea lui Denisov a devenit aproape imposibil să lucrezi la Sputnik, a spus fosta editoare a redacției din Baku, Jamila Efendieva.

„Dacă cu foștii trimiși ai Margaritei Simonian încă era posibil să ajungi cumva la un acord și să oprești publicarea unor texte vădit anti-azere, poziția lui Denisov era una militară, de neclintit”, a declarat jurnalista presei locale, după ce și-a dat demisia.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: