Skip to content
Politică

Jurnalista Sorina Matei identifică 3 probleme mari de constitutionalitate în temele referendumului anunțat de Iohannis

obiectiv.info

Jurnalista Sorina Matei, joi, într-o postare pe pagina sa de Facebook, arată cum temele pentru referendum enunțate în aceeași zi de președintele Klaus Iohannis, au 3 probleme de constituționalitate.

Concret: potrivit acesteia, „răspunsurile oamenilor la referendum vor fi inutile, așa cum ne-am obișnuit deja, pentru ca nu se pot pune în aplicare”.

Iată și de ce:

”Un referendum inutil și degeaba. Trei problemuțe mari de constitutionalitate.
1. “Interzicerea” pe amnistie și gratiere se lovește de dreptul suveran al Parlamentului de legiferare pe temă, prevazut în acest caz de art 73 Alin 3, litera i din Constituţie.
2. “Interzicerea” pe OUG se lovește nu numai de 108 din Constituție dar mai ales de 115 alin 6 din Constituție care prevede expres ce NU poți adopta prin ordonanță. Dacă Constituția n-a interzis, nu poți interzice tu fără modificarea Constituției.
3. “Corelarea cu dreptul altor autorități constituționale de a sesiza direct CCR cu privire la ordonanțe” nu se poate face fără modificarea 146 Alin D din Constituție care prevede dreptul unic al Avocatului Poporului de a sesiza Curtea pe ordonanţe. 
Oamenii de la Cotroceni sunt praf. 
Răspunsurile oamenilor la referendum vor fi inutile, așa cum ne-am obișnuit deja, pentru ca nu se pot pune în aplicare. Dar măcar acum știm din start asta”, scrie Sorina Matei pe pagina sa de Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *