Skip to content
Societate

Jurnaliști amenințați și șantajați de fostul șef al piețelor din Timișoara. Mîndruță: E un mediu destul de agresiv pentru jurnaliștii din România

PS News.ro

Contactat de PS News, jurnalistul Lucian Mîndruță susține că amenințările aduse jurnaliștilor „cu opinii” din România creează un mediu din ce în ce mai agresiv pentru aceștia. În ceea ce privește cazul fostului director de la Pieţe Timişoara, Ionuț Nasleu, cercetat pentru că ar fi șantajat doi jurnaliști, Mîndruță este de părere că este „un amator în materie de amenințare”, pentru că a lăsat urme și dovezi.

„Jurnaliștii sunt amenințați de mult timp în România. Ăștia sunt amenințați de niște amatori pe față, care au lăsat urme și dovezi. În general, în materie de amenințare, jurnalistul nu e suspus unei amenințări directe și nemijlocite. Cea mai frecventă e amenințarea implicită. Știi că dacă scrii ceva sau dacă vorbești ceva ce nu se potrivește cu atitudinea editorială a unuia sau altuia n-o să mai colaborezi cu ei, deci asta e o primă amenințare.

Mai este și amenințarea din partea publicului. Jurnaliștii sunt cei mai frecvent amenințați de public, nu de genul ăsta de oameni. Dacă mă uit la mine pe pagină, de fiecare dată când deranjez pe cineva, oamenii îmi doresc fie să sfârșesc în închisoare, fie să mă calce mașina dacă nu le place ceva”, spune Mîndruță.

Deși în România riscurile pentru profesia de jurnalist nu sunt atât de ridicate precum în alte state în care se produc asasinări, Mîndruță susține că amenințările în cazul jurnaliștilor ce „spun adevăruri ce deranjează” crează un mediu periculos și în România.

„E un mediu destul de agresiv pentru jurnaliștii din România, mai ales când ai opinii. Ăștia de la Timișoara sunt niște amatorii în materie de amenințare, sunt vai de mama lor dacă au lăsat în urmă dovezi. Îmi imaginez că dacă lași niște dovezi în urmă după ce ameninți pe cineva și din cauza cărora să te salte poliția e cam amatoristică treaba. Cea mai mare amenințare în profesia asta de jurnalist este amenințarea care vine din partea mediului în care lucrezi, din partea publicului, câteodată și șefii jurnalistului, sunt multe, în general cu cât ești mai amenințat, cu atât spui mai multe adevăruri care deranjează.

Meseria asta nu este încă riscantă în România. În Malta o jurnalistă a fost omorâtă, în Cehia a fost un jurnalist asasinat de un mafiot. Pe măsură ce avansezi spre zona această de interes ale mafiei, da, devine riscant. Din fericire, România nu are o cultură politică a asasinatului, și astfel suntem la adăpost, dar există și alte tipuri de pedeapsa, nu doar asasinatul”, spune Lucian Mîndruță pentru PS News.

Ionuț Nasleu, fostul director de la Pieţe Timişoara, cercetat pentru că ar fi șantajat doi jurnaliști – Dragoş Boţa (Pressalert.ro) şi Iulia Boţa (Debanat.ro) -, a fost reținut pe Aeroportul Otopeni, chiar când era pe punctul de a părăsi România.

Nasleu fusese demis chiar în urmă cu câteva zile din funcția de director la Piețe Timișoara, societate aflată în subordinea Primăriei Timişoara. Înainte de a ajunge șef la piețe a fost consilier personal al fostului primar Nicolae Robu.

„Da. I-am făcut plângere penală lui Ioan Nasleu pentru şantaj şi ameninţare. După ce ani buni a lansat tot felul de calomnii despre noi în spaţiul public, ne-a dat în judecată şi a pierdut, Nasleu a trecut la nivelul următor – şantajul.

Când i-am cerut un punct de vedere, răspunsul a fost un mesaj de ameninţare pentru amândoi. Ni s-a transmis că dacă publicaţiile noastre, Pressalert.ro şi Debanat.ro, vor continua să scrie despre ce face va face publică o pretinsă înregistrare compromiţătoare.

Cum nu există nimic de acest fel şi pentru că amândoi nu putem accepta ca viaţa noastră şi activitatea profesională să fie negociate, am decis să facem ce este firesc şi normal – să sesizăm autorităţile statului”, spun cei doi jurnaliști șantajați, potrivit paginademedia.ro.

 

 

1 comentariu la “Jurnaliști amenințați și șantajați de fostul șef al piețelor din Timișoara. Mîndruță: E un mediu destul de agresiv pentru jurnaliștii din România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *