Skip to content
Internațional

Jurnaliști birmani de la Reuters, arestați după o investigație privind masacrul unor musulmani rohingya

Medium

Un tribunal de la Yangon a început luni să examineze apelul celor doi jurnalişti birmani de la agenţia Reuters condamnaţi la şapte ani de închisoare în urma unei anchete cu privire la un masacru al unor musulmani rohingya comis de către armata din Myanmar, relatează AFP.

Această condamnare la şapte ani de închisoare este o eroare”, a declarat în faţa presei avocatul lor, L. Khun Ring Pan, la plecarea de la tribunal, care urmează să se pronunţe peste câteva zile sau chiar săptămâni.

Wa Lone, în vârstă de 32 ani, şi Kyaw Soe Oo, în vârstă de 28 ani, au fost condamnaţi la începutul lui sepembrie, în primă instanţă, în virtutea unei legi cu privire la secrete de stat, după ce au obţinut informaţii de la surse din cadrul poliţiei despre masacrarea a zece rohingya, potrivit news.ro

Represiunea militară, în 2017, a acestei comunităţi musulmane apatride – denunţată drept un genocid de către ONU – a împins în exil, în Bangladesh, peste 700.000 de rohingya.

Ei încercau să descopere cine era implicat în caz. De aceea au întâlnit poliţişti. Ei nu au cerut absolut nimic secret”, a insistat avocatul său.

Noi sperăm că (procesul) va fi echitabil. Vrem să fie eliberaţi”, a declarat pentru AFP soţia lui Wa Lone, Pan Ei Mon.

Cei doi jurnalişti sunt încarceraţi după ce au fost arestaţi în decembrie 2017. Condamnarea lor a avut un puternic răsunet în lume şi este considerată rezultatul unui proces de faţadă – menit să împiedice activitatea jurnaliştilor cu privire la acţiuni ale armatei împotriva rohingya.

În pofida unui val de critici internaţionale, conducătoarea birmană Aung San Suu Kyi,o fostă laureată a Nobelului pentru Pace, a justificat detenţia celor doi jurnalişti.

Este inacceptabil din partea unei ţări care afirmă că se află în plină tranziție democratică”, a denunţat Daniel Bastard, de la Reporters sans Frontières (RSF).

”Jurnaliştii Wa Lone şi Kyaw Soe Oo ar trebui să fie împreună cu familiile lor în acest Ajun al Crăciunului şi să-şi facă treaba”, a criticat, la rândul său, John Quinley de la ONG-ul Fortify Rights.

Diplomaţi şi apărători ai drepturilor omului au veit la tribunal, luni, pentru a urmări lansarea procedurii în apel.

”Jurnalismul nu este o crimă”, proclamau mesaje inscripţionate pe tricouri purtate de manifestanţi, adunaţi la 12 decembrie la Yangon, cu scopul de a marca un an de detenţie al celor doi jurnalişti, aleşi ”personalităţile anului” de revista Time, între alţi jurnalişti.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *