Skip to content
Europa

Jurnaliștii BBC, impresionați de modul în care românii îi primesc pe refugiații ucraineni

Inquam Photos / Silviu Filip

Jurnaliștii BBC au fost plăcut impresionați de ce se petrece la granița de la Siret, dintre România și Ucraina. Aceștia au precizat că momentele petrecute acolo sunt dintre cele mai vesele din ultimele săptămâni, deși au văzut mai multe astfel de locuri.

Nick Thorpe, jurnalist BBC la granița româno-ucraineană de la Siret, a rămas plăcut impresionat de modul în care voluntariii și autoritățile române primesc refugiații în țara noastră. ”Copiilor li se înmânează jucării în timp ce trec aici, la Siret, la granița româno-ucraineană, iar un lung șir de tarabe din diferite țări oferă alimente și obiecte personale”, a povestit acesta.

În materialul publicat, BBC relatează că frontiera este plină de tarabe, iar Biserica Ortodoxă Ucraineană este și ea prezentă. Pompierii și polițiștii români sunt și ei lăudați, fiind ”foarte bine organizați” și ”primii care ies să ajute oamenii la trecerea graniței”. ”Este unul dintre cele mai vesele momente din ultimele trei sau patru săptămâni pe care le-am petrecut pe diferite granițe”, spune Thorpe, potrivit Antena 3.

Jurnalistul mai explică și că traficul a scăzut față de zilele trecute, dar și că unii ucraineni se întorc în țara lor, după ce au venit în România în prima săptămână a războiului. Înaintarea Rusiei pare să stagneze, iar oamenii merg să-și hrănească animalele, rămase acasă, în localitățile ucainene apropiate de granița cu România.

Unii refugiați se gândesc să rămână în țara lor, aproape de punctele de trecere a frontierei. „Totuși, aici, în general, românii arată solidaritate, pe care o vedem în susul și în josul la graniței, vedem baloanele puse pentru copii și există un sentiment ca lumina caldă a soarelui, că țările vecine se ajută reciproc în ceasul lor de nevoie”, scrie BBC.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *