Skip to content
Economie

Jurnaliștii de ca Capital demontează o anchetă Rise Project despre defrișări: Adevărul despre cheresteaua blocată în Constanța

stiintasitehnica.com

Tema defrișării pădurilor românești și a exportului de lemn a devenit un subiect care garantează audiența. Chiar dacă asta presupune ca jurnaliștii să facă slalom printre borne de adevăr. O investigație publicată de Rise Project are toate șansele să se încadreze în acest trend, arată o ”contraanchetă” a ziariștilor de la capital.ro.

Sub titlul “Filiera Schweighofer, blocată în port”, jurnaliștii de la Rise Project scriu despre un lot de cherestea blocat în portul Constanța de la finalul anului trecut. Valoarea mărfii este estimată la 800.000 de euro.

“Lemn în valoare de 800 mii de euro, procesat de compania Holzindustrie Schweighofer pentru export, a fost sechestrat în Vama din portul Constanța. Containerele cu cherestea sunt blocate de la începutul lui decembrie, când biroul vamal din Agigea a sesizat ceva suspect în documentele de export și a anunțat Garda Forestieră. Oficialii de la București au blocat imediat 78 de containere încărcate cu peste 3000 mc de cherestea și, ca o măsură preliminară, au confiscat o parte din lemn”, scriu cei de la Rise Project.

Deși pare un subiect exploziv, realitatea e mult mai prozaică, susține capital.ro, fiind vorba de o simplă eroare administrativă a austriecilor: au trimis în vamă marfa cu acte Schweighofer România, dar ea era cumpărată de o altă firmă din grupul HS Timber Group. Cazul este cercetat de autorități, marfa fiind blocată până la lămurirea situației.

Problema e că autorii articolului folosesc în materialul lor câteva artificii pentru a-l potența. Sunt artificii care speculează sensibilitatea românilor pentru o temă sensibilă: pădurile.

”Schema de acum e simplă: au interpus o companie din Viena, parte din grupul austriac, ca să vândă în Japonia, cu adaos foarte mare, lemnul ieftin din România”, au scris cei de la Rise Project pe pagina lor de Facebook în încercarea de a promova materialul.

Postarea conține două informații false. Prima este aceea că se vinde lemn ieftin din România cu adaos mare.

La finalul anului trecut, lemnul tăiat la dimensiune procesat din copacii cu diametru de 25 de cm (cei pe care îi procesează HS Timber Productions în România) se vindea în România cu cu 86 de euro metrul cub. E mult? E puțin? Putem să ne facem o idee dacă facem o comparație cu statele din jur.

În Austria, aceeași categorie de lemn se vindea la finalul lui 2019 cu 65 de euro metrul cub, în Slovacia cu 65 de euro metrul cub, iar în Germania cu 55 de euro. Cel mai ieftin se vindea acest tip de masă lemnoasă în Cehia, cu 50 de euro metrul cub.

Practic lemnul românesc nu se vinde ieftin, așa cum scriu cei de la Rise Project, ci mai scump chiar ca la Viena.

A doua minciună din postarea de ieri se referă la adaosul mare adăugat la lemnul românesc. De fapt, adaosul aplicat de austrieci este la lemnul importat din Cehia și procesat în România și reprezintă valoarea adăgată obținută prin procesare.

Practic, în vagoanele blocate în Constanța se află 70% lemn ieftin din Cehia, procesat în România, la Sebeș, iar contractul prin care jurnaliștii scriu că Schweighofer își externalizează profiturile din România este cel mai probabil cel pentru serviciile de transport al lemnului ieftin din Cehia în România.

Jurnaliștii susțin și în interiorul articolului că lemnul este românesc și trebuia să ajungă în Japonia. “Transportul ar fi trebuit să ajungă în Japonia și țări din Orient, destinații deja tradiționale pentru lemnul românesc. Austriecii au contracte vechi în Țara soarelui răsare”, scriu tendențios cei de la Rise Project.

O altă acuzație a celor de la Rise Project este aceea că Holzindustrie Schweighofer România este o companie anchetată de DIICOT. Potrivit capital.ro, este de fapt un alt slalom pe lângă o bornă de adevăr. Conform comunicatului DIICOT, Ancheta respectivă se referă la angajați sau foști angajați ai companiei, nu la firmă. O diferență esențială.

Practic, o anchetă prezentată ca fiind explozivă are toate șansele să fie comparată cu un celebru banc care circula în vremuri de tristă amintire. Este vorba despre bancul cu celebrul compositor Haciaturian: “Este adevărat că faimosul compozitor Haciaturian a primit lunea trecută în dar o Volgă, pentru serviciile aduse URSS? Da, dar nu luni, ci miercuri. Și nu a fost vorba de o Volgă, ci de o bicicletă. Care nu i s-a dat, ci i s-a furat.”

Puteți citi articolul integral aici.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *