Skip to content
Europa

Jurnaliștii din Grecia se opun noului plan de gestionare a manifestațiilor, prezentat de Guvern

eleconomista.es

Noul „plan naţional de gestionare” a manifestaţiilor anunţat de guvern a provocat vineri reacţii puternice în rândul asociaţiilor jurnaliştilor din Grecia, care denunţă „o lovitură gravă dată informării cetăţenilor”, relatează AFP, conform Agerpes.

Potrivit acestui proiect, poliţia ar urma „să stabilească locuri precise pentru jurnaliştii” care acoperă manifestaţiile, ceea ce, potrivit acestora, vizează limitarea libertăţii lor de deplasare.

Într-o scrisoare adresată ministrului protecţiei cetăţenilor, Michalis Chryssohoidis, „sindicatele jurnaliştilor şi media din Grecia (ESIEA), fotoreporterilor (EFE) şi corespondenţilor presei străine în Grecia (FPA) îşi exprimă opoziţia faţă de planul naţional de gestionare a manifestaţiilor”.

„Această delimitare dă o lovitură gravă informării cetăţenilor, unul dintre fundamentele democraţiei”, subliniază sindicatele, care cer o întâlnire cu Michalis Chryssohoidis.

În urma protestelor jurnaliştilor, Michalis Chryssohoidis a declarat vineri la postul de radio Skai că regula privind limitarea accesului jurnaliştilor la manifestaţii nu va fi aplicată decât atunci „când jurnaliştii o solicită”, în caz de incidente grave.

Planul guvernamental prevede, de asemenea, utilizarea de portavoci de către poliţie pentru a gestiona situaţia în caz de dispersare a manifestaţiei de către forţele de ordine sau folosirea de gaze lacrimogene şi tunuri cu apă.

Acest plan de gestionare a manifestaţiilor a fost făcut public joi Michalis Chryssohoidis, într-un moment în care poliţia a făcut pentru scurt timp uz de gaze lacrimogene pentru a dispersa o manifestaţie a studenţilor de la Salonic.

Studenţii protestează de două săptămâni împotriva unui proiect de lege al Ministerului Educaţiei privind instituirea unui corp de poliţie în universităţi, o premieră în Grecia.

Primele pagini ale ziarelor din Grecia au reflectat vineri aceste noi politici de securitate. „Democraţie poliţienească”, titrează Ziarul Redactorilor (stânga), în timp ce Eleftheros Typos (dreapta) salută prezenţa poliţiei în universităţi cu titlul: „Sfârşitul toleranţei pentru huligani”.

Cotidianul liberal Kathimerini evocă pe prima pagină o „reacţie a rectorilor” împotriva măsurilor guvernamentale şi persistenţa Ministerului Educaţiei „în a face să avanseze o evoluţie care sapă o prăpastie între cele două părţi”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *