Skip to content
Societate

Jurnaliștii reacționează dur la inițiativa Guvernului de a scana presa online: „Arafat a intrat în zodia patologicului”

Inquam Photos/Alexandru Busca

Astăzi s-a declanșat un scandal în toată firea după ce Profit.ro a scris că un grup de lucru creat de Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), la care s-a alăturat și Guvernul, împreună cu CNA și mai multe ONG-uri, pregătește o platformă informatică, ce va scana presa online, dar și bloguri și rețele sociale, pentru a găsi “fake news”, surse de dezinformare și propagandă în contextul conflictului din Ucraina. Majoritatea celor care au reacționat la această știre au indicat pregătirea unei adevărate cenzuri a presei.

Jurnalistul Silviu Mănăstire a reacționat dur la această știre. Acesta a spus că există o “ambiție a lui Arafat de a controla și cenzura media online”. Jurnalistul conchide că “Arafat a intrat in zodia patologicului” și se întreabă “ce caută Ciuca în povestea asta?”

Sursa foto: psnews.ro

“Mai în glumă, mai în serios, am tot repetat în ultimii doi ani că adevăratul premier al României a fost, și se pare ca mai este, acest Raed Arafat. Spun acest Raed Arafat pentru că indiferent de câtă propagandă și PR a beneficiat acest Arafat nu este nici pe departe primul specialist al României, nici in primii 100, in chestiuni de “situații de urgentă”. El nu este competentul despre care nimeni nu are voie sa se pronunțe. El era un student mediocru la Târgu Mureș cu spirit antreprenorial dezvoltat ce-i drept, a vrut sa își facă de fapt o rețea de ambulantă privată, pe un ONG. Intre timp, după mulți ani, a ajuns unul dintre șmecherii din suprastructura de putere oculta a României. Și este mai mult decit un patron de rețea naționala de salvări ce operează sub sigla SMURD (un ONG privat de altfel), el a reușit sa se privatizeze in interiorul sistemului de stat, de sănătate și de siguranța naționala. Este intangibil la dezvăluiri de presa, beneficiază clar de protecția instituțiilor de forța, nimeni nu îi cere socoteala pentru zecile de tragedii, numai in ultimii ani i-au trecut direct sau indirect prin pix miliarde de euro, cu tot ce a însemnat pandemia, materiale sanitare, teste, banii europeni de la IGSU, nave, elicoptere, o destrăbălare pe bani publici. Nici Rafila nu ii sufla in ciorba, și este principalul lider PSD in momentul asta.

Am făcut paranteza asta lunga, pentru a vedea ca de fapt ambiția lui Arafat de a controla și cenzura media online, și nu numai, de a coordona de fapt un fel de minister al Adevărului, cu el in frunte in calitate de mare Inchizitor, arată ca acest Arafat a intrat in zodia patologicului. Puterea nemăsurata și simțul intangibilității dublate  de nevoia lui de a nu fi criticat sub nici o forma de către presa l-au făcut sa inițieze proiectul acesta, cu ONG-ul unor useristi, susținut de Guvernul Ciuca, in mod dubios și netransparent.

Ce caută Ciuca in povestea asta? Ar fi bine de lămurit. Cred ca premierul ar trebui sa pună capăt combinațiilor lui Arafat sau va deveni și dansul unul dintre cei care s-au perindat pe la palatul Victoria in timp ce Arafat conducea Guvernul”.

Și jurnalistul Victor Ciutacu a reacționat în exclusivitate pentru PS News la această știre, catalogând acțiunea guvernului drept “anticonstituțională”.

“Cu sprijinul guvernului se desființează libertatea de exprimare. Inventează un  organism care e un CNA al internetului și definesc ei acolo expresii și combinații de cuvinte care te transformă în putinist. Dacă asociezi corupția cu guvernul sau cu președinția ești automat putinist. Dacă ai dovezi de corupție, de trafic de influență, de conflict de interese ce faci? Nu le mai scrii că îți pun Mircea Toma și cu Oana Popescu că ești putinist? Unde s-a mai pomenit așa ceva? Asta e noua secție de presă a PCR, reinventată după 32 de ani de la Revoluție? Și nu se referă nici măcar în exclusivitate la presă, monitorizează tot. Întreb și eu, de unde bani? Și de ce trebuie să intre cetățeanul simplu sub monitorizarea unui ONG cu sprijin guvernamental?

E o chestiune anticonstituțională și ar trebui atacată în instanță. Există o prevedere legală în legislația de funcționare a ONG-ului prin care poți să ceri în instanță desființarea ONG-ului dacă acesta atentează la valorile democratice, cum am ar fi libertatea presei. Deci băieții ăștia să stea atenți că s-ar putea să li se întoarcă. S-ar putea să calce pe greblă!”

Jurnalistul Lucian Mîndruță a avut și el o reacție pe pagina sa de Facebook, spunând că: “Criticile la adresa guvernului sunt, e drept, unul dintre continuturile propagandei, in special cea de partid, nu doar ale trolilor rusi. Dar criticile la adresa guvernului trebuie aparate, atunci cand sunt adevarate!…Ar fi trebuit sa fie transparenti de la inceput, nu sa aflam pe surse ca exista si ce planuri au!  Genial. O dam de gard si pe-asta, la fel cum am facut cu pandemia”.

Amintim că Raed Arafat a avut o reacție nervoasă la adresa presei, atunci când a fost întrebat de cenzura presei. Arafat i-a transmis că “cenzura presei nu există”, apoi i-a cerut pazei să îl îndepărteze pe reporterul insistent.

 

1 comentariu la “Jurnaliștii reacționează dur la inițiativa Guvernului de a scana presa online: „Arafat a intrat în zodia patologicului”

  1. @ Care dracu nu și-a făcut igiena la creieri și nu și-a spălat creierii de război, de viruși, de jmecherie, de violență, de machiavelism și alte curente politice cu ticăloșire, etc. ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *