Skip to content
Politică Republica Moldova

Jurnalistul basarabean Petru Bogatu: Rusia încearcă ostentativ să influențeze alegerile de la Chișinău

rnews.ro

Duminică vor avea loc la Chișinău alageri parlamentare, care vor consemna numirea unui nou guvern și, o dată cu el, direcția spre care se va îndrepta Republica Moldova în următorii ani.

În timp ce victoria socialiștilor pro-Moscova este deja anticipată de sondajele pre-electorale, singura întrebare care așteaptă răspuns este dacă partidele pro-europene, situate pe locurile 2 și 3 în sondaje, vor reuși, în ciuda controverselor, să facă o alianță post-electorală, care să le asigure guvernarea, având în vedere că este puțin probabil ca socialiștii să își asigure majoritatea în Parlament.

" "

Despre dedesubturile politicii de la Chișinău și soarta alegerilor de duminică, PSNews a stat de vorbă cu jurnalistul basarabean Petru Bogatu.

De la proclamarea independenței, în Republica Moldova au fost până acum opt rânduri de alegeri, toate fiind declarate de oservatorii străini ca fiind libere și corecte în linii mari.

Sigur că nu au lipsit anumite neajunsuri și au fost și probleme, dar, în fond, astea sunt alegerile. Sper ca alegerile de duminică să nu fie o excepție”, a declarat jurnalistul basarabean Petru Bogatu, în exclusivitate pentru PSNews.

În cee ce privește participanții la alegeri, sondajele de opinie dau pe primul loc partidul socialiștilor, însă nu cred că va avea un procentaj care să îi permită să aibă o majoritate parlamentară și să formeze guvernul.

Alte două partide care au șanse reale să intre în Parlament sunt Blocum Acum, care reprezintă opoziția pro-europeană extra-parlamentară azi și Partidul Democrat, care este partidul de guvernământ.

Rămâne de văzut care din acestea două se va situa pe locul doi, pentru că și asta contează: în cazul în care socialiștii nu vor reuși să formeze guvernul, președintele este obligat, conform Constituției, propună celui de-al doilea partid să facă acest lucru.

Ceea ce contează însă mai mult este că aceste două partide, în ciuda polemicilor dintre ele și a neîncrederii reciproce, având în vedere că se declară pro-europene, trebuie să reușească să negocieze între ele și să formeze o majoritate parlamentară”, a adăugat el.

Cumulate, voturile acestor două partide le vor permite să creeze o majoritate parlamentară, în ciuda problemelor Blocului Acum, care este eterogen și se manifestă în cadrul său interese diferite.

Chiar reprezentanții Blocului susțin că după alegeri se va destrăma în două, trei facțiuni și asta ar putea să se constituie într-o problemă post-electorală.

În linii mari, cam asta este situația, vor fi trei jucători în viitorul Parlament. Poate patru, dacă reușește să treacă pragul electoral partidul oligarhului Șor, dar asta rămâne încă de văzut, pentru că intrarea lui în Parlament ridică deocamdată multe întrebări.

Oricum, chiar dacă va trece pragul electoral, nu cred că partidul Șor va juca un rol important și va face doar figurație”, apreciază Bogatu.

Sunt și câțiva candidați independenți care au șanse reale să intre în Parlament, cu precădere din zona Diaspora, dar rămâne de văzut ce se va întâmpla.

Părerea mea este că vectorul de politică externă nu se va schimba după alegeri, pentru că, dacă ar fi altfel, asta ar însemna o catastrofă pentru Republica Moldova – nu doar din punct de vedere economic, dar și politic și geo-politic.

Un regim pro-rus la Chișinău, între România și Uniunea Europeană, pe de o parte, și Ucraina, care este extrem de ostilă față de

Rusia, de cealaltă parte, ar însemna enclavizarea Republicii Moldova și izolarea ei pe plan internațional, cu toate consecințele neplăcute posibile.

Eu nu cred că se va ajunge la acest scenariu”, mai spune jurnalistul de peste Prut.

Se întâmplă totuși niște lucruri grave, și anume influența fără precedent, sau mai exact încercarea Rusiei de a influența ostentativ alegerile, prin Ministerul rus de Externe, care a făcut un gest cu totul ieșit din comun, difuzând un comunicat oficial favorabil socialiștilor și împotriva pro-europenilor.

A ieșit la rampă șisecretarul Consiliului de securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, care, în plus, s-a pronunțat și împotriva românizării Republicii Moldova și a declarat sprijinul pentru partidul socialiștilor.

Ca să nu ma vorbesc de povestea bizară din jurul piloților moldoveni care ar fi fost eliberați din Afganistan, dar care sunt și azi reținuți la Moscova.

Peste toate, propaganda rusească deșănțată de aici, la Chișinău.

Deci aceste alegeri se confruntă cu un amestec cu totul ieșit din comun al Rusiei, iar ceea ce se vede este doar partea vizibilă a icebergului, pentru că este o lucrătură diabolică, care sigur că poate distorsiona rezultatului scrutinului.

Poate și influența anumiți jucători politici de aici, de la Chișinău și, din punctul meu de vedere, declarațiile legate de destrămarea Blocului Acum urmăresc să inducă o nesiguranță în mijlocul electoratului pro-european de aici, de la Chișinău”, este de părere Petru Bogatu.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *