Skip to content
Politică

Jurnalistul Dan Cărbunaru arată ce efecte va avea pentru România numirea lui Kovesi la Parchetul European

Inquam Photos / George Călin

Dan Cărbunaru, jurnalist și director CaleaEuropeană.ro a explicat, în exclusivitate pentru PSnews.ro, care este efectul votului primit de fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, în ședința COREPER .

Potrivit lui Cărbunaru, delegația Parlamentului European și a Consiliului UE se vor întâlni în perioada următoare pentru a confirma formal numirea Laurei Kodruța Kovesi, după care procedura de numire în funcția de procuror șef european se va încheia cu un vot formal în plenul Parlamentului și în Consiliul JAI.

Totodată, jurnalistul a precizat că decizia luată astăzi este foarte puțin probabil să se schimbe, pașii următori fiind mai mult o formalitate.

Odată tranșate aceste aspecte și în Consiliu, urmează ca negociatorii celor două instituții europene – Parlament și Consiliu – să se întâlnească pentru a lua oficial notă pe votul din Consiliu, după care va fi un vot în Parlamentul European și apoi va fi un vot în Consiliul JAI între statele care au aderat la această formă de organizare.

Este foarte puțin probabil ca decizia de astăzi să fie schimbată. Lucrurile cele mai complicate din această perspectivă au fost tranșate până la acest moment, mă refer acum la votul din Consiliu. Din punct de vedere formal, ar trebui să așteptăm ca toate aceste date să fie parcurse. Dacă discutăm din perspectiva potențialelor probleme/piedici care grevează în mod concret în acest moment pașii următori, acestea nu există sau cel puțin nu sunt manifestate ca atare. 

Este o perioadă în care, la nivelul Uniunii Europene, avem o preocupare majoră în modul în care funcționează instituțiile de aplicare a legii, statul de drept și, pe de altă parte, dorința de a gestiona mult mai atent situația generată de fraudele cu fonduri europene sau problemele generate de încasarea TVA-ului. Sunt preocupările majore care au generat practic nevoia de a a avea un procuror european și o instituție de acest calibru. Nu sunt toate statele membre până în acest moment: 22 de țări sunt în interior și 6 sunt în afara acestui mecanism. Pentru România, dată fiind și situația specială de care beneficiază țara noastră, încă dinaintea aderării România a avut de gestionat foarte multe stegulețe, unele roșii, altele galbene, privind justiția și afacerile interne.

S-au transformat apoi într-un mecanism de cooperare și verificare. În orice caz, țara noastră, ca și Bulgaria, a fost în permanență în atenția statelor membre și a instituțiilor europene care monitorizau funcționarea statului de drept, a justiției, a luptei anticorupție. Doamna Kovesi – din momentul în care a început gestionarea activității DNA și până în momentul când a plecat din instituție – a generat foarte multă atenție și interes față de domnia sa și activitatea instituției pe care o conducea. Profilul pe care domnia sa l-a generat pe plan intern a dus la anumite controverse de natură politică, altele și de natură judiciară. Laura Codruța Kovesi are cetățenie română, dar nu a fost candidatul României la Parchetul European”, a declarat jurnalistul pentru PSnews.ro

Ce efecte va avea pentru România numirea lui Kovesi la Parchetul European

Dan Cărbunaru a ținut să sublinieze că votul din ședința COREPER a fost unul secret, „ceea ce face destul de complicată verificarea modalității în care România a votat ”în mod efectiv”. Nu în ultimul rând, jurnalistul a adăugat și că „este foarte posibil ca numirea doamnei Kovesi în fruntea Parchetului European să genereze în legătură cu România nu doar senzația că avem mari probleme de corupție, dar și că țara noastră poate genera soluții la îndemâna altor țări europene sau a UE”.

„Din câte cunosc, a fost o procedură de vot secret care face destul de complicată verificarea modalității în care România, în mod efectiv, a votat. Noi suntem foarte preocupați de corupția din România, dar există rapoarte din anii trecuți ale Comisiei Europene care arătau în alte state membre poate niveluri mult mai mari, nu neapărat din perspectiva îngrijorării, cât în privința volumelor din economia neagră, vreo 10% îmi amintesc în Germania, sau practici legate de darea de mită în alte state europene.

Sunt probleme în multe state, noi suntem preocupați în mod direct de România, dar este foarte posibil ca numirea doamnei Kovesi în fruntea Parchetului European să genereze în legătură cu România nu doar senzația că avem mari probleme de corupție, dar și că țara noastră poate genera soluții la îndemâna altor țări europene sau a UE. Principala sarcină a doamnei Kovesi, în primul rând, va fi să organizeze această instituție nou creată”, a mai adăugat Dan Cărbunaru.

Amintim că Laura Codruța Kovesi a fost votată joi pentru funcția de procuror european șef în COREPER. Decizia a fost luată cu 17 voturi din 22.

DETALII AICI: Laura Codruţa Kovesi, desemnată oficial procuror-şef european

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *